Liblický zámek hostil světové odborníky na konferenci o ukládání energie

Ve dnech 1. až 4. září 2024 se na zámku v Liblicích uskutečnil 2. ročník mezinárodní konference s názvem Challenges on the Renewable Energy Storage. Tato událost přilákala téměř 50 předních odborníků a odbornic na katalýzu a elektrokatalýzu z celého světa. Specialisté z Německa, USA, Dánska, Velké Británie a dalších zemí se zde sešli, aby hledali inovativní řešení pro vývoj technologií umožňujících efektivní skladování a transport energie – klíčového faktoru pro změnu energetické koncepce.

Rostoucí důraz na postupný ústup od fosilních paliv vyžaduje zavádění technologií skladování energie, které poskytnou základ pro postupné zavádění obnovitelných zdrojů energie nahrazujících fosilní paliva. Vědci a vědkyně se shodli na tom, že katalytické a elektrokatalytické technologie představují jediné možné řešení, které nám umožní dostatečně masivní přeměnu obnovitelné energie na skladovatelná paliva. Tento krok je zásadní pro budoucí energetickou dostupnost a stabilitu.

Budoucnost leží v rozmanitých řešeních

Účastníci konference zdůraznili, že nelze spoléhat pouze na jedno technologické řešení. K úspěšnému přechodu na bezfosilní ekonomiku bude nutné vyvinout a kombinovat celou řadu různých technologií. Významná pozornost byla věnována zejména elektrokatalytické výrobě „zeleného“ vodíku, který je považován za klíčovou platformovou chemikálii budoucnosti. Vodík se stane nezbytným vstupem celé řady chemických výrob včetně výroby e-paliv a jeho výroba bude hrát zásadní roli v budoucí energetické transformaci.

Výzva k realistickému přístupu

Na konferenci vystoupil také světově uznávaný odborník profesor Robert Schlögl, prezident nadace Alexandra von Humboldta, který ve své přednášce pregnantně shrnul koncepční nedostatky v současnosti prosazovaného přechodu na bezfosilní ekonomiku. Zdůraznil, že politické vedení na národní i mezinárodní úrovni musí upustit od snahy o mikromanagement technologické revoluce prostřednictvím nadměrné regulace a administrativních překážek. Podle něj je defosilizace nezbytná, avšak vzhledem k velké setrvačnosti planetárního ekosystému není nutné přijímat ideologicky motivované motivované milníky defosilizace, ale je možné (a nutné) postupovat realistickým tempem. Schlöglův příspěvek rezonoval mezi účastníky, kteří sdíleli jeho názor na nutnost efektivního přechodu k udržitelné energetice, která nebude definována byrokratickými nařízeními a shodou klíčových „stakeholderů“ (průmyslu a koncových uživatelů).

Společný projekt předních vědců

Letošní konference navázala na úspěšný první ročník, který odstartoval v roce 2022. Challenges on the Renewable Energy Storage je společným projektem Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR a Institutu Fritze Habera při Společnosti Maxe Plancka. Díky spolupráci špičkových vědců, jako jsou profesorka Beatriz Roldán Cuenya, profesor Petr Krtil a Dr. Katarzyna Skorupska, konference poskytuje platformu pro hledání inovativních řešení energetických výzev budoucnosti.

Odkaz na program konference zde