underlineallarticles

V Česku vzniká historicky první platforma pro setkávání doktorandů filozofie. Iniciovalo ji osm kateder filozofie ve spolupráci s Filosofickým ústavem Akademie věd ČR

Přehlídku aktuálních trendů v oboru filozofie a příležitost k navázání pracovních kontaktů přinesla historicky první doktorandská filozofická konference, která se ve dnech 12.-14. září uskutečnila na půdě Akademie věd ČR. Jejím hlavním cílem je vytvořit trvalou konferenční platformu pro setkání tohoto druhu do budoucna a ukázat perspektivy filozofie nejen z hlediska nových témat, ale zároveň z pohledu vývoje oboru jako takového. Více

„Myšlenka na uspořádání konference vzešla z pocitu, že řada pracovišť o sobě vzájemně neví, a bylo by skvělé vytvořit platformu, kde by se nastupující generace doktorandů setkávaly. Akce tohoto druhu účastníkům umožní představit témata, na nichž pracují, a získat v diskusích s kolegy důležitou zpětnou vazbu,“ říká Ondřej Ševeček z Filosofického ústavu Akademie věd, který byl jedním z iniciátorů setkání a organizačně jej zastřešil. Na přípravě akce spolupracovalo 8 kateder filosofie českých veřejných vysokých škol. Sami doktorandi a doktorandky odvedli i velkou část organizační práce.

„Na konferenci se přihlásila téměř polovina všech doktorandů, kteří v ČR studují,“ dokresluje situaci hlavní hybatelka rodící se platformy Ludmila Dostálová ze Západočeské univerzity v Plzni. Doktorandi filosofie podle jejích slov často vědí, jak vypadají katedry filosofie v zahraničí, ale neznají katedry filosofie ve vedlejším městě. „Přitom pokud zůstanete v akademickém prostředí, tak právě tam budete hledat svoje pracovní partnery. Jde o příležitost nalézt lidi, kteří v ČR dělají to samé,“ uvedla.

Co doktorandy zajímá

Téměř šedesát přednesených příspěvků umožnilo účastníkům konference nahlédnout do badatelských dílen nastupující badatelské generace. Ukázalo se, že badatelky a badatelé pracují na velmi široké paletě témat. Nejvíce pak rezonovala ta, která bylo možné vztáhnout k současnosti. Ať už šlo o aktualizaci konceptů z dějin filozofie v kontextu soudobé filozofie nebo o etické otázky, spjaté se současnými společenskými problémy a exponenciálním technologickým rozvojem. Zároveň bylo možné sledovat jistý odklon zájmu od dějin filozofie, jejichž místo u začínajících výzkumníků obsadily spíše konkrétní problémy a témata vztahující se k aktuálnímu světu.  

Sami účastníci nejvíce ocenili především možnost setkat se s dalšími doktorandy v neformálním prostředí. Vítaná byla i možnost debatovat s členy Filosofického ústavu, jejichž zájem o přednesené příspěvky byl doktorandy přijat s povděkem. Mnozí návštěvníci kvitovali i zvolené konferenční prostory přímo v budově Filosofického ústavu Akademie věd ČR, které jim dovolily nahlédnout za dveře tohoto neuniverzitního pracoviště.

První doktorandskou filozofickou konferenci nazvanou Perspektivy myšlení připravili pod záštitou Filosofického ústavu Akademie věd z převážné části sami studenti a studentky. Organizační tým sestavily katedry filozofie ze Západočeské univerzity v Plzni, Ostravské univerzity, Univerzity v Hradci Králové, Univerzity Palackého v Olomouci, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Pardubice a Univerzity Karlovy.

 

doktor 01 Doktor 02 Doktor 03 

doktor 04 doktor 05 2 doktor 06

Официальный сайт MEGA m3ga.gl, m3ga.at, мега, Mega, мега площадка, мега сайт, мега ссылка, мега зеркало, сайт мега отзывы, мега рутор, мега шоп, мега рабочая ссылка Зеркала и ссылки на Мега