Podcast AV: naší šlechtitelskou stanicí vás provede Dimitrij Tyč
Máte rádi jablka? A víte, že v Českém ráji se nachází šlechtitelská stanice, jejíž odrůdy slaví úspěchy na celém světě? Seznamte se s prací tamních odborníků v Podcastu Akademie věd z listopadu 2024.
Součástí našeho ústavu je také Stanice šlechtění jabloně na rezistenci k chorobám, kterou najdete ve Střížovicích nedaleko Turnova.
Šlechtitelé zde vytvářejí odrůdy odolné proti některým vážným chorobám, hlavně strupovitosti a padlí jabloňovému. Odolnost je velmi výhodná, protože umožňuje podstatně omezit, nebo dokonce úplně eliminovat chemické postřiky v sadech.
Jenže samotná odolnost ještě nezaručuje komerční úspěch nové odrůdy. Ta musí zároveň vyhovovat požadavkům pěstitelů a preferencím spotřebitelů, kteří si budou jablka kupovat.
Jak vypadá každodenní práce šlechtitelů? Jaké vlastnosti dnes musí mít jablka, aby se trefila do vkusu zákazníků a stala se prodejním hitem? Které odrůdy našich šlechtitelů už prorazily ve světě a kterým nejvíc věří do budoucna?
To zjišťovala redaktorka Podcastu Akademie věd Jitka Kostelníková přímo ve Střížovicích. Sadem, sklady i laboratoří ji provedl šlechtitel a molekulární biolog Dimitrij Tyč.
„Jablečný“ díl podcastu, publikovaný 20. listopadu 2024, si můžete poslechnout na webu AV ČR.
Všechny epizody Podcastu Akademie věd najdete také na Spotify, Apple Podcasts a v dalších aplikacích.
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20241207060236im_/https://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/Jan%20Kol%C3%A1%C5%99_27/prispevky_web/dimitrij_tyc_v_sadu_upr2.jpg)
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20241207060236im_/https://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/Jan%20Kol%C3%A1%C5%99_27/prispevky_web/12.jpg)
![](https://webarchiv.lib.cas.cz:443/wayback/20241207060236im_/https://www.ueb.cas.cz/cs/system/files/users/public/Jan%20Kol%C3%A1%C5%99_27/prispevky_web/04_jan_zima_mladsi_v_laboratori_upr.jpg)
Tři z našich střížovických šlechtitelů. Shora Dimitrij Tyč v sadu, Jan Zima ve skladu a Jan Zima mladší v laboratoři, kde se měří cukernatost, pevnost dužniny a další parametry plodů. Snímky z fotoreportáže v časopise A / Magazín. Foto: Jana Plavec, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR, úpravy Jan Kolář, licence Creative Commons CC BY-SA 3.0 CZ.