Pozoruhodný svět pylu ve Vesmíru a National Geographic
Pyl známe všichni – přinejmenším jako žlutý poprašek na zemi, když se zjara rozmnožují jehličnany, nebo jako příčinu své alergie. Kolik toho ale víte o biologii pylu? A umíte docenit jeho krásu?
Opylení a následné oplození vajíčka samčími pohlavními buňkami je klíčovou fází v rozmnožování semenných rostlin. Bez něj by se zhroutily ekosystémy a neměli bychom ani většinu plodin – od obilnin až po ovoce či zeleninu. Je proto nutné tento proces studovat, dobře mu porozumět a také zjistit, co by mohlo ohrozit jeho zdárný průběh.
Profesor David Honys, vedoucí naší Laboratoře biologie pylu, se proto rozhodl seznámit s podrobnostmi ze života pylu čtenáře dvou časopisů.
Spolupracoval na článku Zuzany Šprinclové, který vyšel v srpnu 2024 v českém vydání známého časopisu National Geographic. Text pojednává velice populární formou o biologii pylu a doprovází ho galerie působivých mikrofotografií pylových zrn.
Pro čtenáře s hlubším zájmem o přírodní vědy napsal profesor Honys v listopadu 2024 článek do populárněvědeckého měsíčníku Vesmír. Věnuje se vlivu zvýšených teplot na životaschopnost pylu, což je v době globálních klimatických změn nesmírně aktuální téma.
Oba články jsou zdarma k přečtení na odkazech uvedených výše.
Pylové zrno slunečnice. Snímek z rastrovacího elektronového mikroskopu, počítačově kolorováno. Foto: David Honys