Představení nové publikace Martina France
Srdečně zveme na křest nové knihy Martina France Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970. Kmotrem knihy bude odborník na gastronomii, zakladatel a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.
Událost se koná ve středu 12. února 2025 od 17.30 hodin v Literární kavárně Academia, Václavské náměstí 34, Praha 1.
Publikace přináší celkový pohled na dějiny výživy a stravování od poválečné bídy a přísného přídělového systému až po velký rozmach české haute cuisine na konci šedesátých let. Autor se zaměřil jak na domácí vaření, tak stravování v restauracích i v jídelnách. Ukazuje, jak se utvářely ceny potravin a co lidé vnímali jako luxus. Zkoumá nejrůznější aspekty ovlivňující stravovací návyky a zaměřuje se i na dobovou propagaci zdravé výživy a na prosazování inspirací ze zahraničí. Problematiku zasazuje do širokého kontextu kulturních, sociálních, hospodářských, ale i politických dějin. Dozvíte se, jak se u nás konzumovalo velrybí maso, co rád jídal Antonín Zápotocký, jak se v padesátých letech přejmenovalo tournedos Rossini, jak se sháněla čočka a játra i jak se bojovalo proti obezitě.
Knihu vydává 27. 1. 2025 nakladatelství Academia.