Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR  Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR  Botanický ústav AV ČR

soutěž

často kladené dotazy

Zde najdete vysvětlení některých organizačních záležitostí a odpovědi na často kladené dotazy. Chcete-li se zeptat na něco dalšího, obraťte se na nás pomocí kontaktního formuláře.
 

Moc nechápu, co přesně myslíte tím příběhem k fotografii.

„Příběh“ by měl být stručný text obsahující zajímavé informace o rostlině na snímku – viz bod 8 pravidel. To je trochu abstraktní formulace. Proto jsme pro vás připravili několik ukázkových příspěvků. Jsou v rubrice inspirace zde na webu. Můžete se podívat i na fotopříběhy z Ústavu experimentální botaniky. Rady a tipy pro psaní textu jsou v rubrice jak psát příběh.
 

Mám doma spoustu krásných fotografií rostlin, ale jaký k nim mám přidat „příběh“? Stačí, když prostě napíšu jméno rostliny a lokalitu, kde jsem ji fotil?

Nestačí. Chceme totiž, aby soutěžící nejen fotografovali, ale také se nad fotografovanými rostlinami zamysleli. Zkuste zjistit, čím je rostlina na vašem snímku zajímavá nebo významná. Například: Má nějakou biologickou zvláštnost? Je jedlá nebo naopak jedovatá? Používá se třeba jako léčivka či koření? Jde o vzácný nebo chráněný druh? Vytvořte prostě jakousi kratičkou „reportáž“ o rostlině, kterou jste vyfotografoval(a).
 

Jsem ze Slovenska. Musím psát příběh česky?

Nemusíte. Podle pravidel musí být text česky nebo slovensky, takže s překladem ze slovenštiny do češtiny se nemusíte zdržovat.
 

V textu příběhu jsem udělal(a) pár pravopisných chyb a myslím, že jsem i maličko popletl(a) některá fakta. Mohu to nějak opravit?

Nemůžete, jednou odeslané příspěvky už nelze měnit nebo mazat. Ale nezoufejte. Před vyhlášením výsledků provedeme u textů zveřejňovaných příspěvků jazykovou korekturu a opravíme i drobné stylistické a věcné chyby. Do veřejného hlasování ovšem půjdou příspěvky přesně tak, jak je odešlete. Tam musíte doufat, že vám hlasující pár chybiček odpustí.
 

Nevím, jestli spadám do kategorie Vědec, nebo Veřejnost. Pracuji na správě CHKO, moje práce je spíš úřednická, ale zároveň spolupracuji na jednom výzkumném projektu.

Pokud se alespoň částečně věnujete výzkumu, patříte do kategorie Vědec. Přesnější definice je v bodě 5 pravidel. Je ale jasné, že mohou existovat různé hraniční a sporné situace. Máte pocit, že je to váš případ? Pak se ještě před registrací zeptejte organizátorů. Dotaz pošlete pomocí kontaktního formuláře na webové stránce. Obecně lze říci, že pokud vaše práce alespoň trochu souvisí s biologickým výzkumem, je vhodné zúčastnit se v kategorii Vědec.
 

Mám dobré fotografie hub a lišejníků. Mohu vám je poslat?

Zkuste s nimi štěstí jinde. Abychom zabránili nejasnostem, definovali jsme pro účely naší soutěže rostliny jako vyšší rostliny a řasy (viz bod 3 pravidel). Houby, lišejníky nebo třeba sinice (které stavbou buňky patří mezi bakterie) opravdu nejsou rostliny. Pokud váháte, zda objekt vaší fotografie lze považovat za rostlinu, poraďte se s organizátory ještě před odesláním snímku. Použijte kontaktní formulář na webové stránce.
 

Berete do soutěže i fotografie zkamenělých rostlin, zajímavých herbářových položek, výrobků z rostlin a podobně? Prostě rostliny, které už nejsou živé?

Záleží na konkrétním případu. Zkameněliny, rostliny z archeologických vykopávek i herbářové položky jsou přijatelné. Objekt na snímku ovšem musí stále vypadat jako rostlina nebo její část. Příliš „zpracované“ rostliny (tedy výrobky z nich nebo třeba rašelinu či uhlí) nám prosím neposílejte. Jste-li na pochybách, poraďte s s organizátory prostřednictvím kontaktního formuláře.
 

Poslal(a) jsem do soutěže už pět příspěvků, což je podle pravidel maximum. Teď ale mám ještě lepší fotky. Chtěl(a) bych ty předešlé smazat a nové poslat do soutěže místo nich. Je to možné?

Bohužel není. Kdybychom povolili mazání nebo dodatečné změny již zaslaných příspěvků, obáváme se, že by vznikl poněkud zmatek. Dobře se tedy rozmyslete, než každý soutěžní příspěvek odešlete. Jakmile jednou odejde na náš server, už je definitivně v soutěži.
 

Mám zajímavé snímky z mikroskopu. Snímací zařízení, které používám, má ale menší rozlišení, než je minimální rozlišení snímku podle pravidel. Mohu vám obrázky přesto poslat?

Ano, můžete. Bylo by škoda ochudit soutěž o některé hezké fotografie jen proto, že ne všechna vědecká zařízení mají dost velké rozlišení. Proto jsme přidali do bodu 11 v pravidlech výjimku. Musíte ale ve formuláři při odesílání příspěvku vysvětlit, proč má snímek menší rozlišení, než které normálně požadujeme.
 

Fotografuji na klasický film, ne digitálně. Mohu vám fotografie poslat poštou?

Nemůžete. Všechny příspěvky musí být zaslány digitálně prostřednictvím rubriky pošli foto na webových stránkách soutěže. Oskenujte fotografie s patřičně velkým rozlišením (alespoň doporučené rozlišení uvedené v bodě 11 pravidel) a odešlete je do soutěže v této formě. Do rubriky technických údajů o fotografii v odesílacím formuláři napište, že jste fotografoval na film. Pokud porota usoudí, že jsou vaše snímky velmi kvalitní, možná je budeme chtít prezentovat na plánované výstavě. V takovém případě se s vámi domluvíme, zda bude lepší pořídit velkoformátové zvětšeniny z naskenovaného souboru nebo přímo z vašich negativů.
 

Vaše akce mne zaujala a rád bych o ní informoval(a) na svém blogu/ve školním časopise/v celostátních novinách/v rozhlase/na CNN. Kde najdu tiskové zprávy a další materiály pro novináře?

Najdete je na těchto internetových stránkách v sekci media. Pro další informace se obraťte na doktora Jana Koláře nebo na doktorku Veroniku Kratochvílovou