Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR  Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR  Botanický ústav AV ČR

soutěž

vánoční speciál 2

Přírodní kuriozity

 

 

A nemůže nám to sežrat morče?

Obavy malého synovce nejsou tak úplně od věci. Pasti neboli láčky nejrobustnějších masožravých rostlin z rodu láčkovka (Nepenthes), rostoucích zejména v deštných pralesích Bornea a Sumatry, dosahují velikosti 40 až 50 cm a objemu až 3,5 l. Jsou schopny strávit i drobné obratlovce. Největší past naší láčkovky, které se velmi daří v kuchyni, dorostla zatím do 20 cm.

Autorka Petra Bischofová, Karlovarská krajská nemocnice, kategorie Veřejnost

 

 

Za krádež na galeje

Cynomorium coccineum bylo za středověku střeženo jako opravdový poklad. Tato středomořská parazitická rostlina (hostitelem jsou slanomilné lebedy) se v tehdejší medicíně používala při zastavování krvácení, žaludečních vředech či kolice; její falický tvar napovídal další využití jako afrodisiakum. Křižáci, kteří se po porážce v Jeruzalémě uchýlili na Maltu, si této rostliny tak cenili, že lokalitu jejího výskytu dali hlídat strážemi. Případné zloděje čekal tvrdý trest – otroctví nebo galeje.

Autorka Helena Kulíková, kategorie Veřejnost

 

 

Vojáci na stráži

Jetel kaštanový je ohrožený druh české květeny. Vyskytuje se zejména na horských mokřadních lukách. Tento byl vyfocen ve vojenském újezdu Boletice. Jde o území národně i evropsky chráněné, avšak zároveň neustále atakované politickými snahami o jeho podrobení tržním formám rekreace. Uchování vojenské činnosti je přitom paradoxně nejvhodnějším způsobem péče o místní přírodu.

Autorka Pavla Matějková, kategorie Veřejnost

 

 

Pokroucený švihák

Švihlík krutiklas (Spiranthes spiralis) – český i latinský název výstižně charakterizují uspořádání květenství jedné z našich nejvzácnějších orchidejí. Na posledních dvou lokalitách přežívá již jen několik set jedinců. Vyhynutí (a možná i objevení dalších lokalit) se švihlík brání svou nenápadností a unikátním životním cyklem. V prvním roce hromadí živiny do hlízy nevýrazná přízemní růžice listů. Květonosná lodyha s půvabnými kvítky vyrůstá až v druhém roce, z loňské hlízy mezi odumřelými listy.

Autor Jiří Mlejnek, kategorie Veřejnost

 

 

Strieborný meč a spiaci vulkán

Suché a skalnaté svahy sopečného kráteru Haleakala, najvyššej sopky havajského ostrova Maui v Tichom oceáne, sú jediným miestom na svete, kde je možné nájsť sukulent nazývaný anglicky Haleakala silversword („strieborný meč“). Sférická formácia listov pripomínajúcich strieborné meče odráža slnečné žiarenie na vrchol rastliny. Dokáže tak zvýšiť jeho teplotu až o 20 °C, čím ho chráni pred mrazom vysokých nadmorských výšok. Rastlina kvitne jedenkrát za svoj priemerne 50ročný život. Vtedy dorastá až do 2 metrov, následne odkvitá a umiera.

Autorka Jana Tothová, kategorie Veřejnost

 

 

Pod ochranou OSN

Jazýček kozlí (Himantoglossum hircinum) patří k pokladům evropské květeny a mezinárodní ochranu si zasluhuje právem. Tato rostlina ji ale vzala doslova. Roste v parku uprostřed Ženevy v těsném sousedství Palais des nations, sídla OSN. Společnost jí dělá mohutný zvon, který Spojeným národům daroval japonský buddhistický klášter. Přestože trávník kolem ní je pečlivě udržovaný, jazýčku se sekačky vyhnuly – rostlina se těší mimořádné pozornosti a péči místních zahradníků.

Autorka Jana Hajduchová, kategorie Veřejnost

 

Druhá část vánočního speciálu: Rostliny a lidé