Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR  Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR  Botanický ústav AV ČR

soutěž

porota

V soutěži se hodnotila jak kvalita fotografie, tak příběhu, který s ní byl spojen. Členové poroty proto byli biologové i fotografové. Seznamte se s nimi: 

Mgr. Jan Kolář, Ph.D. – biolog a popularizátor vědy, předseda poroty
Pracuje v Ústavu experimentální botaniky AV ČR, kde studuje regulaci kvetení a výskyt živočišného hormonu melatoninu v rostlinách. Kromě toho se snaží přibližovat rostlinnou biologii veřejnosti. Je autorem knihy Biologické hodiny rostlin, o popularizaci vědy píše také blog na Respekt.cz.

Ing. Jiří Heller fotograf
Vystudoval ČVUT, nyní se věnuje fotografii a marketingu prostřednictvím společnosti HELLER.CZ s.r.o. Aktivně fotografuje, vystavuje, publikuje. Je provozovatelem fotografické internetové Galerie WWG.CZ, publikuje v oblasti fotografie, pořádá a moderuje pravidelné besedy s fotografy – „Večer s fotografem“. Hraje na didgeridoo.

doc. RNDr. Jan Kirschner, CSc. – botanik

Mgr. Petr Klíma – biolog a fotograf

prom. chem. Vít Našinec, CSc. – vědecký manažer a fotograf
Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Obecná chemie. V posledních letech působil v řídících a administrativních funkcích dnešního Biologického centra AV ČR. Fotografie květin vystavoval v Českých Budějovicích, v knihkupectví Academia v Praze a v botanickém oddělení Moravského zemského muzea v Brně.

Bc. Alexandr Pospěch – biolog a fotograf
Studuje experimentální biologii na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zároveň pracuje v Parazitologickém ústavu Akademie věd České republiky. Fotografuje od svých 8 let, nyní mu tento koníček zabírá většinu volného času. Fotografuje hlavně přírodu – zvířata i rostliny.

Mgr. Lukáš Synek, Ph.D. – biolog a fotograf

RNDr. Jana Šrotová – šéfredaktorka časopisu Živa
Vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Obecná biologie. V současné době je šéfredaktorkou nejstaršího českého přírodovědeckého časopisu Živa založeného J. E. Purkyněm v roce 1853 – dnes časopisu pro popularizaci biologie, jehož vydávání podporuje Akademie věd České republiky.

Luboš Wišniewski – fotograf a specialista na medicínské optické přístroje
Fotografování se věnuje od dětských let, fotografuje hlavně architekturu, krajinu, přírodu, kde se zvláště specializoval na makrofotografii živého hmyzu. Je autorem putovní výstavy „Nevíte, po čem šlapete“. Za svou fotografii „skákavka“ získal první cenu (Gold Price) v celosvětové soutěži Olympus Photo Contest.