Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR  Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR  Botanický ústav AV ČR

soutěž

organizátoři

Hlavním pořadatelem je Ústav experimentální botaniky AV ČR, kde myšlenka této soutěže vznikla. Na organizaci spolupracují také tři další instituce.
 

Ústav experimentální botaniky AV ČR  

Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.-

Ústav se zabývá experimentální biologií rostlin. Naši vědci tedy zkoumají životní pochody rostlin pomocí různých laboratorních metod. Pracoviště ústavu se nacházejí v Praze a v Olomouci a věnují se především molekulární biologii, fyziologii a genetice.

Hlavními tématy jsou buněčná biologie, biologicky aktivní látky v rostlinách, hormonální regulace, přenos signálů v buňkách, patofyziologie, virologie, stresová fyziologie, cytogenetika a cytometrie, pěstování molekul, reparace DNA, reprodukce a molekulární evoluce, biotechnologie a syntéza značených sloučenin pro rostlinnou biologii.

   
   

 

   
Odbor mediální komunikace AV ČR  

Odbor mediální komunikace a marketingu Střediska společných činností AV ČR, v. v. i.-

Odbor připravuje a koordinuje informační a popularizační činnost Akademie věd ČR jako celku a spolupracuje s jednotlivými vědeckými ústavy na konkrétních propagačních aktivitách. Pořádá tiskové konference, diskusní kulaté stoly, workshopy a další akce pro novináře a širokou veřejnost.

Ke klíčovým popularizačním aktivitám náleží každoroční Týden vědy a techniky a spolupořadatelství Evropského týdne mozku. Odbor aktivně využívá prostředky ze strukturálních fondů a rámcových programů EU a samostatně realizuje  popularizační a vzdělávací projekty (Otevřená věda).

   
   

 

   
Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR  

Ústav molekulární biologie rostlin Biologického centra AV ČR, v. v. i.-

Ústav byl zřízen k 1. 7. 1990 v souvislosti s rozdělením Ústavu experimentální botaniky ČSAV na dva samostatné celky se sídlem v Praze a v Českých Budějovicích. K 1. 1. 2006 se stal organizační součástí Biologického centra AV ČR.

Výzkumné aktivity ústavu sahají od rostlinné molekulární biologie k agroekologickým studiím. Jsou zaměřeny zejména na genetické inženýrství rostlin, molekulární genetiku a cytogenetiku, diagnostiku rostlinných virů a viroidů, biofyziku a fyziologii fotosyntézy. Ústav se podílí i na aplikovaném výzkumu v oblasti rostlinných biotechnologií.

   
   

 

   
 Botanický ústav AV ČR  

Botanický ústav AV ČR, v. v. i.

Ústav se zabývá výzkumem v oblastech terénně zaměřených botanických oborů, zejména taxonomie a biosystematiky vyšších i nižších rostlin (včetně algologie, mykologie, bryologie, lichenologie), karyologie, evoluční biologie, fytogeografie, studia vývoje, klasifikace a mapování vegetace, ekologie druhů a společenstev, palynologie, terénně zaměřené rostlinné ekofyziologie a populační biologie, studia mykorrhizních symbióz, ekotoxikologie, studia funkcí, obnovy, ochrany a managementu populací a ekosystémů, studia anatomie dřeva a dendrochronologie, krátkodobé a dlouhodobé monitorace klimatu a biomonitorace.