Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR   Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR   Botanický ústav AV ČR

soutěž

výstava

Pozor! Jste na stránkách 1. ročníku, který se konal v roce 2008.

Aktuální informace o letošním 2. ročníku najdete na stránkách fotopribeh2009.avcr.cz.

První výstava nejlepších příspěvků ze soutěže se konala 3. – 7. 11. 2008 na prestižní adrese v samém centru Prahy – v sídle Akademie věd České republiky na Národní třídě 3.

Expozice byla jednou z akcí Týdne vědy a techniky, který každý rok pořádá pro veřejnost Akademie věd ČR. Výstavu zahájil předseda Akademie věd, profesor RNDr. Václav Pačes, DrSc., během vernisáže spojené s předáním cen vítězům.

Co jste mohli vidět? Především velkoformátové fotografie s příběhy, které se umístily na 1. až 3. místě v každé kategorii. K nim jsme přidali několik dalších zdařilých příspěvků došlých do soutěže. Vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR rovněž představili snímky ze svých laboratoří. Na Národní třídě tak bylo celkem 24 fotografií ze světa rostlin.

Byla by ale škoda vystavovat tak krásné snímky, navíc doplněné zajímavými texty, jen jediný týden. Proto si můžete všechny příspěvky z expozice prohlédnout na internetu. Soutěžní zde v sekci Výsledky, nesoutěžní z Ústavu experimentální botaniky v této fotogalerii.

Výstava se představila také v Českých Budějovicích. Navštívit jste ji mohli od 21. 1. do 20. 2. 2009 v Biologickém centru AV ČR, v. v. i., na adrese Branišovská 31.

Pro úplnost se sluší dodat, že v Praze jsme jako bonus připravili i několik „trojrozměrných“ rostlin s příběhem – exponátů na téma Rostliny v geologické minulosti a Rostliny jako pomocníci člověka. (Exponáty zapůjčily Národní muzeum, Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur a Národní zemědělské muzeum Praha.) Mohli jste třeba zjistit, jak vypadá a chutná tamarind, jak pražily kávu naše praprababičky, jak vypadal prvohorní „kaktus“ nebo co rostlo na Berounsku před více než 400 milióny let. Tuto doplňkovou část výstavy však již nelze převážet do dalších měst.

Partnerem výstav byla společnost Olympus.