Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Kořenové zeleniny I. Miříkovité a merlíkovité

Pekárková E.

Kořenové zeleniny vznikly dlouholetým šlechtěním z planých předků, od kterých se liší především ztlustlými, tvarově pravidelnými, nutričně a chuťově cennými podzemními částmi. Pěstují se v mírném pásu, někdy i v horských oblastech, mrazuvzdorné jsou však jen některé z nich. Rozlišují se na typy kořenové a naťové. Článek představuje z hlediska šlechtění druhy čeledi miříkovitých (Apiaceae) – celer (Apium graveolens), mrkev obecnou (Daucus carota), petržel zahradní (Petroselinum crispum), pastinák (Patinaca sativa), krabilici hlíznatou (Chaerophylum bulbosum) a sevlák zeleninový (Sium sisarum) a čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae) – řepu salátovou (Bety vulgaris var. conditiva).


str. 19

Válcovitá jednoklíčková odrůda řepy salátové (Beta vulgaris var. conditiva) ´Monorubra´, z jejíchž klubíček vyrůstá pouze po jedné rostlině. FotoV. Plicka

Válcovitá jednoklíčková odrůda řepy salátové (Beta vulgaris var. conditiva) ´Monorubra´, z jejíchž klubíček vyrůstá pouze po jedné rostlině. FotoV. Plicka