Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Nejnovější směry ve šlechtění zelenin (10.) Plodové zeleniny - tykvovité.

Pekárková E.

Článek představuje zástupce plodových zelenin z čel. tykvovitých (Cucurbitaceae). Různé druhy a odrůdy geneticky velmi variabilního rodu tykev (Cucurbita) se pěstují pro dužninu, semena či jen na ozdobu. Ekonomicky významnou zeleninou je díky vyšlechtění nehořkých typů okurka setá (Cucumis sativus). Ke stejnému rodu patří i meloun cukrový (Cucumis melo), který se od melounu vodního (Citrullus lanatus) liší mj. menší náročností na teplo a vyšší nutriční hodnotou.


str. 115

Šlahounovitá tykev olejná (Cucurbita pepo var. oleifera) ‘Olga’ se zralými plody. Na rozdíl od běžných tykví postrádají semena tykve olejné tvrdé osemení. Foto E. Pekárková

Šlahounovitá tykev olejná (Cucurbita pepo var. oleifera) ‘Olga’ se zralými plody. Na rozdíl od běžných tykví postrádají semena tykve olejné tvrdé osemení. Foto E. Pekárková