Česká verze English version

Časopis pro popularizaci biologie, založil roku 1853 J.E. Purkyně

Kvasinky a zdraví rostlin

Kůdela V., Krejzar V., Krejzarová R., Pánková I

Kvasinky či kvasinkové organismy tvoří obtížně definovatelnou heterogenní skupinu hub. Během vegetační sezony dominují na povrchu listů a významně převyšují biomasou jiné mikroorganismy - jejich úspěšnost se předpokládá v morfologické adaptaci na vnější prostředí, toleranci ke znečištění ovzduší a látkám produkovaným rostlinou na ochranu proti fytopatogenům. Způsobují sice řadu chorob (např. u vinné révy), mohou ale také sloužit jako ukazatel kvality ovzduší (Sporobolomyces) či bránit vzniku houbových onemocnění.


str. 197

Nárůst kvasinek, aktinomycet a bakterií na živné půdě po roztěru suspenze získané smyvem (třepáním vzorku ve vodě po určitou dobu) z listů orchideje poskytuje představu o složení fyloplanní mikroflóry - tedy mikroorganismů vyskytujících se na povrchu nadzemních částí rostlin, zejména listů. Foto V. Krejzar

Nárůst kvasinek, aktinomycet a bakterií na živné půdě po roztěru suspenze získané smyvem (třepáním vzorku ve vodě po určitou dobu) z listů orchideje poskytuje představu o složení fyloplanní mikroflóry - tedy mikroorganismů vyskytujících se na povrchu nadzemních částí rostlin, zejména listů. Foto V. Krejzar