official magazine of CAS

 


Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Abicko  > 2013  > červ-srp  > Z Bruselu

Rodina IGLO se rozrůstá

Neformální sdružení styčných kanceláří (IGLO) v Bruselu se v letech 2012–2013 rozrostlo o další tři kanceláře: maďarskou HunOR (vedoucí Eszter Lakos), estonskou ETAG (Vallo Mulk) a moldavskou MOST (Sergiu Porcescu). Vedoucím nově zřízených kanceláří jsme položili dvě otázky.

Jaké priority mají vaše kanceláře v krátkodobém výhledu?
HunOR: Naší prioritou je připravit se na novou generaci unijních programů, zvláště rámcový program Horizont 2020 a program na podporu malých a středních podniků – COSME. Abychom zvýšili účast maďarských subjektů v unijních projektech, chceme poskytovat informace o aktuálním vývoji a propagovat jejich schopnosti v Bruselu. Služby poskytujeme veřejným i soukromým institucím.
ETAG: Estonským výzkumným subjektům poskytneme v příštích letech informace o implementaci rámcového programu Horizont 2020 a podmínkách čerpání z nových strukturálních fondů. Naopak v Bruselu máme v úmyslu představit národní strategii pro VaVaI a zvýšit povědomí o excelentních estonských výzkumných kapacitách. Zapojíme se i do prohlubování znalostí a kompetencí estonské státní správy pro předsednictví v Radě EU v první polovině roku 2018.
MOST: V současnosti se soustředíme především na přípravu přidružení Moldavska k programu Horizont 2020 a jeho propagaci na národní úrovni a posílení kapacit sítě národních kontaktních bodů. Rádi bychom se rovněž výrazněji zapojili do dalších iniciativ Evropského výzkumného prostoru (ERA). Pokračovat budeme i v distribuci týdenního zpravodaje o novinkách v ERA pro moldavskou výzkumnou komunitu.

Kdo vaši kancelář zřizuje a jak je financována?
HunOR: V Bruselu působíme od června 2012 a formálně spadáme pod neziskovou společnost Bay Zoltán pro aplikovaný výzkum a Ministerstvo pro státní správu a spravedlnost. Jelikož jsme financováni ze státního rozpočtu (do konce roku 2014), usilujeme o co největší návratnost vložených investic z unijních projektových grantů.
ETAG: Kancelář v Bruselu vznikla v březnu 2012 jako součást estonské Rady pro výzkum. Finančně ji podporují strukturální fondy, konkrétně Evropský regionální rozvojový fond (do srpna 2015).
MOST: Kancelář byla zřízena v říjnu 2012 v návaznosti na usnesení moldavské vlády a na přidružení k 7. RP od počátku téhož roku. Její aktivity, jež jsou financovány ze státního rozpočtu na VaV, koordinuje Centrum pro mezinárodní projekty Akademie věd.

ANNA VOSEČKOVÁ,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaVaI, Brusel,
Technologické centrum AV ČR