HledatMapa stránek

Příběh kapky

Žijeme chemií 2018

aneb pojďte se s námi bavit (ale i vzdělávat) a zjistíte, že  CHEMIE NENÍ  NUDA, není sice zrovna snadnou  disciplínou, někdy se při ní pořádně zahřejete (a zapotíte), ale  zadaří li se,  její  produkty jsou COOOOOOL !


Od 1.1.2018 jsou tyto naše popularizačně-vzdělávací  aktivity zahrnuty do řešení

pětiletého projektu  MŠMT OP VVV „Rozvoj kapacit ÚFCHJH, v.v.i. pro výzkum a vývoj“

(HRA projekt, aktivita F).


A tak Vás u nás letos opět čekají:  chemické workshopy, chemické divadlo pro nejmenší, exkurse do našich laboratoří, ukázky praktických měření v našich laboratořích, stáže a praxe pro studenty se zájmem o přírodní vědy, popularizační přednášky našich vědců ve školách, vzdělávací semináře a pořady pro pedagogy CH a FY, vyprávění ve vědeckých kavárnách, přírodovědné (ale i jiné)  výstavy,  kvizy, testiky a jiné soutěže o chemické ceny, srpnová letní škola NANOŠKOLA2018 (20.-24.8.2018 pro středoškolské studenty) a naše účast na letních školách pro pedagogy organizovaných projektem Otevřená věda AV ČR (15. a 24. srpna 2018, jak pro ZŠ tak pro SŠ pedagogy),  v listopadu opět budeme pořádat tradiční  Den otevřených dveří (pravděpodobně čtvrtek 8.11. 2018)  našeho ústavu a další akce např. v rámci celoakademických dvou  Týdnů vědy a techniky (1.-8.11.2018) aj.

Stačí si jen vybrat, a zúčastnit se či se inspirovat k objednání obdobné akce z našeho chemického menu pro své žáky a studenty.


Přijďte se vzdělávat a současně bavit s programy  a   lektory našeho vzdělávacího týmu PEXED:

PEXED-logo.jpg


Budete s námi experimentovat v našich programech v laboratořích (workshopy, praktika, stáže), budete se s námi učit v naší učebně (dělají to například i učitelé SŠ a ZŠ  :o )  ) ...



Vězte, že  naše společnost potřebuje mladé, zapálené, vzdělané, tvořivé, chytré a přemýšlivé chemiky a fyziky, kteří se svými nápady najdou v tomto oboru  perspektivní kariéru a pro svět  navrhnou  třeba  řadu nových technologií, objeví a popíší nové materiály, zkonstruují nové přístroje a vymyslí nové metody měření, zkrátka budou stát u zrodu nových myšlenek v základním výzkumu či aplikací a  inovací, po kterých se neustále volá ....

Není čas otálet, 1. ledna jsme již MY začali ŽÍT CHEMIÍ ,
takže přidejte se k nám brzo i VY :o)

******* V roce 2018  máme již rezervováno
či proběhlo  celkem  66 akcí a programů,
harmonogram průběžně aktualizujeme ....******

SRPEN  (4)

15.8.2018 -  PED - se svým výukovým programem experimentů pro workshopy SŠ se zapojíme do vzdělávacího týdne pro pedagogy SŠ  v Jindříši - organizuje projekt AV ČR Otevřená věda  2018 (Dr. K. Stejskalová a tým PEXED).


V termínu 13.-17.8.2018 - MŠ - jedno dopolední chemické divadlo Posviť si citronem na duhu pořádáme pro děti centra Mazánek AV ČR (realizuje K.Stejskalová).


20.8.2018 - PED - se svým výukovým programem experimentů pro mimoškolní činnost se zapojíme do týdne pro pedagogy ZŠ  v Jindříši - organizuje projekt AV ČR Otevřená věda  2018 (M. Zlámalová a M. Klusáčková z týmu PEXED).


20.-24.8.2018 - SŠ- V tomto termínu plánujeme tradiční týdenní letní školu NANOškola 2018 pro 30 středoškoláků z celé ČR s podporou projektu MŠMT - program na podporu nadání - projekt r.č. 0010/07/NAD/2018  (o co jde - viz škola v roce 2017).

ČERVENEC  (2)
11.7.2018 - SŠ -  Přenášku pro studenty na letní škole FyBiCh (pořádá spol. Contipro Dolní Dobrouč) věnovanou moderním směrům fyzikální chemie v ÚFCH JH přijede studentům přenést Dr. K. Stejskalová.

24.7.2018 - ZŠ - Naše celodenní workshopy  navštíví dvě skupiny žáků letního  příměstského tábora (organizuje vzdělávací centrum CTM Praha). Realizuje tým PEED.
ČERVEN  (6)

4.-28.6.2018 -  SŠ - PRAXE: proběhne odborná praxe studenta SPŠCH z Ostravy Jakuba Peřenici na pracovišti  Odd. nízkodimenzionálních systémů (lektor praxe Ing. R. Nebel) a v Odd. struktury  a dynamiky v katalýze (pod vedením více lektorů) a dvě praxe studentů z MSČH z Prahy 1 (v Odd. elektrochemie v nanoměřítku-lektroři Dr. Sokolová a Dr. Hromadová a v Odd. molekulární eletkrochemie a katalýzy - lektoři Dr. Lamač, Dr. Pinkas a Dr. Horáček).



8.-10.6.2018 - VEŘ - Veletr vědy 2018 v Letňanech.  Na stánku projektu Otevřená věda bude stážistka D. Kořánová (lektor K. Stejskalová) prezentovat svou stáž věnující se grafickým pracem na tvorbě kreslené verze výstavy Příběh kapky tvořené pro cílovou skupinu žáků ZŠ.


12. a 13.6.2018 -  SŠ a VŠ - Konference Seminář studentů 2018, kde budou naši  studenti prezentovat výsledky svých bakalářských, diplomových a disertačních prací, možnost i prezentace SŠ stáží - SOČ prací našimi středoškolskými  stážisty  (uskuteční se v ÚFCH JH).


15.-17.6.2018 -SŠ - Dva naši stážisté (K. Pokorná u lektora M. Horáčka;  H. Kocek u lektora M.Cebecauera) budou své SOČ práce vytvořené v laboratořích ÚFCH JH prezentovat  v celostátním kole soutěže SOČ (Olomouc), kam se probojovali z kol krajských.



21.6.2018 - ZŠ - Poslední kurz letošní výuky experimentem pro žáky spolupracujících domoškol (chemie a fyzika; 15 žáků a 5 rodičů, 1x měsíčně, od 9 do 12 hodin) (zajišťuje Dr. K.Stejskalová a tým PEXED).


23.6.2018 - ZŠ - Poslední kurz z pokračujícícho III. dílu oblíbených sobotních experimentálních workshopů pod názvem Cesta za Nobelovkou. Kurzy jsou určeny dětem ve věku 5-8 let (kurz A1 a A2) a 9-13 let (kurz B) (zajišťuje Dr. K. Stejskalová a tým PEXED).



KVĚTEN  (12)

3.5.2018 - SŠ -  workshop na téma "Elektrochemie"  pořádáme pro žáky chemického semináře z 1. ročníku Gymnázia  Nad Štolou Praha 7 (účast 27 žáků, 1 pedagog; zajišťuje Dr. K. Stejskalová a tým PEXED).


15.5. 2018 -  SŠ - Zapojení do projektu Šablony SŠ na MSŠCH z Prahy 1. Dnes výuka odborníka z praxe na téma přírodní látky - bílkoviny a redukující cukry  (pro 42 studentů dvou prvních ročníků, celkem 6 hodin, realizuje tým PEXED).


17.5.2018 - popularizátoři - pracovní seminář NIDV  MŠMT k projektům dotačního programu Podpora nadaných žáků ZŠ a SŠ. K.Stejskalová  v  krátké prezentaci (mezi 20 dalšími řešiteli projektů pro "nadané")  představila projekt letní školy  pro středoškoláky NANOškola 2017 (ca 30 účastníků semináře).


19.5.2018 - ZŠ - Další sobotou pokračuje  III. díl oblíbených sobotních experimentálních workshopů pod názvem Cesta za Nobelovkou. Kurzy jsou určeny dětem ve věku 5-8 let (kurz A1 a A2) a 9-13 let (kurz B) (zajišťuje Dr. K. Stejskalová a tým PEXED, 35 žáků).


21.5.2018 - ZŠ, SŠ  -  Workshop Chemie není nuda absolvují  žáci 6.třídy s pí profesorkou H. Sisrovou z Gymnázia a ZŠ J. Gutha-Jarkovského z Prahy 1 (účast 25 žáků a 1 pedagoga).


22.5.2018 - ZŠ -  Workshop Chemie není nuda pro žáky 9. třídy ZŠ Kralupy n.Vltavou (účast 27 žáků a 1 pedagoga).


23.5.2018 - SŠ -  Workshop na téma Bíkoviny (tj. jejich důkaz v potravinách + stavba molekulárních modelů aminokyselin a peptidů) v rámci vzdělávacího programu Den (s) vědcem pořádá tým PEXED pro studenty sexty Gymnázia Ohradní z Prahy 3 (účast 26 studentů a 1 pedagoga).


24.5. 2018 -  SŠ -  Se svou přednáškou o Jaroslavu Heyrovském se Dr. K. Stejskalová zapojí do  pestrého celodenního popularizačního maratonu organizovaného Gymnáziem  J. Gutha-Jarkovského  ("Den vědy v Truhle") pro své žáky v rámci maturitního týdne, aneb čtvrťáci maturují, ostatní se vzdělávají s odborníky popularizujícími VaV  (KS přednesla celkem 5 přednášek pro 250 žáků z různých tříd školy).


29.5.2018 - SŠ -  pokračování pravidelné výuky "dnes učí odborník z praxe" v projektu "Šablony SŠ" v BiGy Žďár n. Sázavou (Dr. K. Stejskalová - chemie v laboratoři pro 2.ročníky, Ch-Bi seminář na téma separace barviv v listech a hodinový chemický koužek pro nižší ročníky BiGy na obdobné téma; Dr. O.Votava - fyzika ve 3. ročnících pokračování v oboru elektřina a magnetismus).


30.5.2018 - ZŠ - Chemdidlo "Posviť si citronem na duhu" budeme hrát pro 2 třídy (1. B a 2. B) v ZŠ v ul. Beníškové na Praze 5 (realizuje Dr. K. Stejskalová).


31.5.2018 - ZŠ - Další kurz výuky experimentem - pro žáky spolupracujících domoškol (chemie a fyzika; 15 žáků a 5 rodičů, 1x měsíčně, od 9 do 12 hodin) (zajišťuje Dr. K.Stejskalová a tým PEXED).


31.5.2018 - SŠ - Již 10. ročník slavnostního předávání maturitních vysvědčení pro absolventy-maturanty  Gymnázia Litoměřická z Prahy 9 spoluorganizujeme v našich prostorách Brdičkovy posluchárny ve spolupráci s vedením gymnázia.


1.-16.5.2018 - VEŘ - Výstava Lumíra Čmerdy: Pastely v Galerii 4P byla v květnu navštívena dalšímí 150 zájemci.


(Celková květnová  návštěvnost našich programů:......spočítáme a doplníme na konci měsíce...)

DUBEN  (15)

4.4.2018 - MEDIA - Účast týmu PEXED při natáčení videí pro "tour" firmy METROHM k oslavě 75. výročí jejího založení. V ústavu bude Stephanie, redaktorka, fotografka a bloggerka ze spol. Metrohm, natáčet krátké vstupy ilustrující naši spolupráci s firmou Metrohm. cz, výrobcem a prodejcem analytických přístrojů,  jak v oblasti VaV, tak vzdělávání mladých zájemců o chemii. Více  o projektu, který  cestou videí představuje pobočky mezinárodní společnosti v řadě zemí celého světa - na blog.metrohm.com).


5.4.2018 -  SŠ - Workshop Chemie není nuda  absolvovali žáci kvinty z Gymnázi a J. S. Machara z Brandýsa nad Labem, pracovali s úlohami: elektrochemie, acidobazické reakce, stavba molekulárních modelů organických látek (účast pedagoga s 26 žáky; realizuje v ÚFCH JH tým PEXED).



5.4. 2018 - VEŘ - v cyklu přednášek na Brněnské hvězdárně věnovaných tématu "Vznik života - největší tajemství vesmíru", vystoupí se svou přednáškou Martin Ferus (spolu s kolegy z BFÚ Brno, na téma Současný pohled na vznik a vývoj života na Zemi a ve vesmíru, ca 200 návštěvníků).


9.4. 2018 - SŠ -  Ve společném projektu věnovaném vzdělávání studentů MSŠCH  studenti absolvují ukázky praktických měření s přístrojovou technikou ve vybraných našich F-Ch laboratořích. První  praktika proběhnou od 13-14:30 hodin. Absolvují 3 témata:  Laserová spektroskopie (A. Knížek); Nanomateriály při ochraně památek (M. Remzová);  Fotoelektronová spektroskopie (J. Plšek). (Účast 14 studentů s pedagogem)


9.4.-16.5. 2018 VEŘ - Galerie 4P připravila výstavu prací, ilustrace-pastely ke knihám, z posledních let, sochaře a malíře Lumíra Čmerdy, autora plastiky Praha polarografická zdobící   prostor vstupního vestibulu ústavu, kde se nachází  část prostor pro výstavy Galerie 4P (vernisáž navštívilo ca 50 hostů; návštěvnost výstavy v dubnu dále pak činila dalších ca 200 zájemců) .


10.4.2018 - MEDIA - Časopis Integrace a Inkluze ve školní praxi, č. 8 - duben 2018 (str. 25-28). Článek K. Stejskalové s názvem "Nadaní žáci v přírodovědných oborech: Mozky, které budou jednou směrovat naši společnost" seznamuje se systematickou  prací vědců ÚFCH JH s nadanými studenty se zájmem o přírodovědné obory (čti článek).


12.4. 2018 -  MŠ - 3 chemická divadélka Posviť si citronem na duhu jedeme hrát po  děti z  MŠ Jinočany (účast 97 dětí a 7 pedagogů).  Realizuje Dr. K. Stejskalová. 


12. 4. 2018 - VEŘ - v cyklu přednášek na Brněnské hvězdárně věnovaných tématu "Vznik života - největší tajemství vesmíru", vystoupí se svou přednáškou Svatopluk Civiš na téma Metan na Marsu - Život na Marsu? (účast 120 návštěvníků).


18.4.2018 - SŠ/PED - Celodenní program Den (s) vědcem  (praktikum v laboratoři klastrů s J. Fedorem a v laboratoři elektronové mikroskopie s R. Nebelem; odpoledne přednáška na téma nanomateriály a nonatechnologie a workshop  pro žáky  na přípravu a charakterizaci nanočástic stříbra s L. Šimaňokem; workshop pro pedagogy s K.Stejskalovou) pro skupinu 5 pedagogů se svými 4 nadanými žáky (organizuje tým PEXED pro NIDV MŠMT).


20.4.2018 - ZŠ - Chemdidlo "Posviť si citronem na duhu" budeme hrát pro 2 třídy prvňáků ze ZŠ Odolená Voda (účast 44 dětí a 4 učitelé; realizuje Dr. K. Stejskalová).


21.4.2018 - ZŠ - Pokračujeme třetí sobotou  III. díl oblíbených sobotních experimentálních workshopů pod názvem Cesta za Nobelovkou. Kurzy jsou určeny dětem ve věku 5-8 let (kurz A1 a A2) a 9-13 let (kurz B) (účast 35 dětí; zajišťuje Dr. K. Stejskalová a tým PEXED).


23.4. 2018 - SŠ -  Ve společném projektu věnovaném vzdělávání studentů MSŠCH  studenti absolvují ukázky praktických měření s přístrojovou technikou v našich vybraných F-Ch laboratořích. Druhá  praktika proběhnou od 9-10:30 hodin. Dnes absolvují  témata: mikroskopie AFM (H. Tarábková), elektrochemie (A. Liška), analýza dechu metodou SIFT-MS (K. Dryahina). (Absolvovalo 15 studentů a 1 pedagog.)


24.4.2018 - SŠ - pokračování pravidelné výuky "dnes učí odborník z praxe" v projektu "Šablony SŠ" v BiGy Žďár n. Sázavou (Dr. K. Stejskalová - chemie v laboratoři pro 3.ročníky, Ch-Bi seminář na téma přírodní látky a hodinový chemický koužek pro nižší ročníky BiGy na téma důkaz bílkovin a redukujících cukrů; Dr. O.Votava - fyzika ve 3. ročnících pokračování v oboru optika (účast 55 žáků a 2 pedagogové).


25.4. 2018 - SŠ - Celostátní finále středoškolské soutěže Bystré hlavy v Goethe Insitutu v Praze (v soutěži s GI dlouhodobě spolupracuje za chemii Dr. K. Stejskalová, která je členem poroty hodnotící studentské soutěžní projekty; účast 40 hostů).


26.4. 2018 - ZŠ - Další kurz výuky experimentem - pro žáky spolupracujících domoškol (chemie a fyzika; 15 žáků a 5 rodičů, 1x měsíčně, od 9 do 12 hodin). Výuky se zúčastní i dvě stážistky didaktických stáží v projektu Otevřená věda AV ČR 2018 (zajišťuje Dr. K.Stejskalová a tým PEXED).

(Celková dubnová  návštěvnost našich programů: 1240)

BŘEZEN  (10)

1.3.2018 - ZŠ - Pokračuje výuka žáků domoškol experimentem (chemie a fyzika; 15 žáků a 5 rodičů, 1x měsíčně, od 9 do 12 hodin) (zajišťuje Dr. K.Stejskalová a tým PEXED).


6.3.2018 -  ZŠ - Program Chemie není nuda pro žáky dvou 7.ročníků (realizace ve škole - ZŠ Kladská, Praha 2; účast 42 žáků a 1 pedagog).


8.3.2018 - MEDIA - Vesmír 97, 140, 2018/3. Biliár s molekulami. Rozhovor s Michalem Fárníkem (archiv čas. Vesmír).


8.3.2018 - MEDIA - Vesmír 97, 140, 2018/3. Preludium o sopkách, bombardování Země a formamidu. Autoři: Eduard Kejnovský a Jiří Šponer (z BFÚ z Brna) a vědci z ÚFCH JH  Martin Ferus a Svatopluk Civiš (článek v archivu čas. Vesmír).


15.3.2018 - ZŠ - Workshop Chemie není nuda pro žáky 8.A (ZŠ Kladská, Praha 2) plus exkurse do laboratoře Nanocentra ÚFCH JH a přednáška "Jaroslav Heyrovský bádající, objevující" (realizace v ÚFCH JH; 18 žáků, 1 pedagog)


17.3.2018 - MEDIA - ČRo Radiožurnál - pořad Experiment.
Rozhovor o výzkumu týmu laserové spektroskopie, mj. také se věnujícímu počátkům života na zemi, poskytl Martin Ferus (spustit od 11 minuty vysílání).


20.3.2018 - SŠ - Zapojení do projektu Šablony SŠ na MSŠCH z Prahy 1. Dnes výuka odborníka z praxe na téma kovy, jejich chování a využití v elektrochemických aplikacích:elektrolýza, galvanický článek, Beketovova řada kovů (pro studenty dvou prvních ročníků, celkem 6 hodin, realizuje tým PEXED; výuku absolvovalo 14 a 28 studentů a 4 pedagogové).


22.3.2018 - ZŠ - Workshop Chemie není nuda pro žáky 8.B plus exkurse do laboratoře Nanocentra ÚFCH JH a přednáška "Jaroslav Heyrovský bádající, objevující" (realizace v ÚFCH JH - ZŠ Kladská, Praha 2, 22 dětí +  1 pedagog).


24.3.2018 - ZŠ - Pokračujeme druhou sobotou  III. díl oblíbených sobotních experimentálních workshopů pod názvem Cesta za Nobelovkou. Kurzy jsou určeny dětem ve věku 5-8 let (kurz A1 a A2) a 9-13 let (kurz B) (zajišťuje Dr. K. Stejskalová a tým PEXED, 35 dětí).


26.3. 2018 - MŠ - Rezervace termínu pro chemdidlo Posviť si citronem na duhu ve školce Podléšková Praha 10, 2 představení pro celkem 45 dětí a 4 pedagogy (zajišťuje Dr. K. Stejskalová).


26.3.2018 - SŠ/ZŠ/VEŘ - putovní výstava Příběh  kapky  trvala od 15.2. do 26.3.2018 (březnová návštěvnost výstavy 250 studentů).


30.3. 2018  - VEŘ - Výstava Věda  a umění/ Umění a věda (díl II. ) byla otevřena od 27.2. do 30.3.2018 (návštěvnost  ca  250 zájemců)

(Celková březnová  návštěvnost našich programů: 735)


ÚNOR  (8)

8.2.2018 - ZŠ - Pokračuje výuka žáků domoškol experimentem (chemie a fyzika; 15 žáků a 5 rodičů, 1x měsíčně, od 9 do 12 hodin). Teorie - názvosloví anorganických látek (pokračování); experimenty - tuky a mýdla, pokračování... (zajišťuje Dr. K.Stejskalová a tým PEXED).


14.2.2018 - SŠ -  2 přednášky Jaroslav Heyrovský  bádající, objevující a jednu komentovanou prohlídku výstavy pro studenty GPOA ve Znojmě (přednáší Dr. K. Stejskalová), účast 190 studentů a pedagogů.


15.2.-26.3.2018 - SŠ/ZŠ/VEŘ - putovní výstava Příběh  kapky (již 26. expozice) zavítá  na více než měsíc do střední školy GPOA  ve Znojmě  (Realizuje Dr. K. Stejskalová; návštěvnost výstavy v únoru - 175 zájemců).


15.2.2018 - SŠ - studenti chemického semináře Gy Na Zatlance z Prahy 5 zavítají na workshop Přírodní látky- díl I. stavba molekulárních modelů organických látek, aminokyseliny, peptidická vazba...(13 žáků+ pedagog) (zajišťuje Dr. K.Stejskalová a tým PEXED).


21.2.2018 -  SŠ - pokračování výuky "dnes učí odborník z praxe" v projektu "Šablony SŠ" v BiGy Žďár n. Sázavou (Dr. K. Stejskalová - chemie pro 2.ročníky na téma elektrochemie, Dr. O.Votava - fyzika ve 3. ročnících v oboru optika; účast celkem 80 žáků, 2 pedagogové).


22.2.2018 - SŠ - studenti chemického semináře Gy Na Zatlance z Prahy 5 podruhé zavítají na workshop, téma Přírodní látky- díl II. experimenty s bílkovinami (12 žáků+ 1 pedagog) (zajišťuje Dr. K.Stejskalová a tým PEXED).


24.2.2018 - ZŠ - Zahajujeme již III. díl oblíbených sobotních experimentálních workshopů pod názvem Cesta za Nobelovkou. Dnešní kurz nazvaný "Umyj se šmudlo" bude věnován mýdlu a tukům... Kurzy jsou určeny dětem ve věku 5-8 let (kurz A1 a A2) a 9-13 let (kurz B). Přihlášky do kurzů (zajišťuje Dr. K. Stejskalová a tým PEXED; účast 35 dětí).


27.2. 2018  - VEŘ - Vernisáž výstavy Věda  a umění/Umění a věda (díl II. ) připravil pro Galerii 4P Svatopluk Civiš z Odd. spektroskopie. Výstava bude přístupná do 30.3.2018 (vernisáž navštívilo ca 40 zájemců).
(Celková únorová návštěvnost našich programů: 565)


LEDEN  (9)

Od 1.1. 2018 -SŠ -  Po ústavu se v tomto roce již pohybuje celkem 37 středoškolských stážistů z 25 různých středních škol: další ročník projektu Otevřená věda totiž právě zahájil novou sérii studentských stáží. I v našem ústavu rozjíždíme stáže 15 středoškoláků v chemických a fyzikálních laboratořích a taky stáže s tematikou didaktiky chemie. Zapojení lektoři (uvádíme bez titulů): J. Ludvík (1), M. Ferus (1), P. Kubelík (2),  R. Šachl (3),  K.Stejskalová (3), M. Klusáčková (3) a M. Zlámalová (2).  V projektu Tři nástroje jsme otevřeli také nové stáže dalším zájemcům: M. Ferus (1), R. Sokolová (1), M. Horáček (1), R. Žouželka (1), J. Brandejs (1), M. Zlámalová (1) a M. Klusáčková (2), K.Dryahina (1) a R. Nebel (1). Od loňského roku pokračují stáže již běžící:  V. Pashkova (1), K. Mlekodaj (2), M. Cebecauer (1), M. Remzová (2), K.Stejskalová (3),  J.Ludvík (1), M. Fárník (1) a  J. Fedor (1).


5.1.-12.2.2018 - SŠ/ZŠ/VEŘ - putovní výstava Příběh  kapky (již 25. expozice) zavítala  do Gymnázia v Českém Krumlově (Chvalšinská ul.112) do prostor chodby před chemickými učebnami a laboratořemi.  Realizuje Dr. K. Stejskalová. (Celková návštěvnost výstavy - 450 žáků školy v rámci výuky chemie a fyziky + 150 návštěvníků DOD 5.1.)


10.1.2018 - MEDIA - Časopis Integrace a Inkluze ve školní praxi, č. 5 - leden 2018 (str. 14-18).V rozhovoru odpovídá K. Stejskalová na otázky týkající se vzdělávacích programů ÚFCH JH v projektu Tři nástroje, které dlohodobě v ústavu organizuje pro zájemce ze škol středních, základních a mateřských (rozhovor zde).


4.1.2018 - SŠ - Příběh kapky - přednášky a komentovanou prohlídku (2+1)  pro celkem 150 studentů Gymnázia  Český Krumlov přednesla Dr. Květa Stejskalová.


19.1.2018 -  VEŘ - Popularizujeme & medializujeme - Český rozhlas Plus, pořad Hovory: hostem Vlastimila Ježka byla Dr. Květa Stejskalová. Hovořilo se o vědě, její popularizaci, vzdělávání mladých zájemců o vědu, tak jak realizuje v ÚFCH JH... (spustit z archivu pořadů.)


24.1.2018 -VEŘ - Popularizujeme & medializujeme -  Rozhovor s Dr. K. Stejskalovou o aktivitách projektu Tři nástroje  v časopisu Integrace a Inkluze ve školní praxi  (leden 2018, str.14-18)


25.1.2018 - ZŠ - Pokračuje výuka žáků domoškol experimentem (chemie a fyzika; 15 žáků a 5 rodičů, 1x měsíčně, od 9 do 12 hodin). Teorie- názvosloví anorganických látek; experimenty- tuky a mýdla...  (zajišťuje Dr. K. Stejskalová a tým PEXED).


26.1.2018 -  VŠ - Návštěva studentů studujících obor  FCH  na PřF  Univerzity Palackého v Olomouci. Představení vědeckého programu  ve svých laboratoří zajistili vědci: prof. M. Hof, Dr. M. Cebecauer, Dr. M. Fridrichová, Dr. M. Ferus,  Dr. J. Fedor (účast 5 vysokoškoláků).


30.1.2018 -  ZŠ - Workshop Chemie není nuda pro třídu z 9.B  21 (žáků+1 učitel) ze ZŠ Campanus z Prahy 4 (zajišťuje Dr. K.Stejskalová a tým PEXED).

 (Celková lednová návštěvnost našich programů: 685)


AKTUALITY

9.5.2018- Odstartován příjem přihlášek na letní školu NANO2018 (uzávěrka 11.6.2018)

Zahajujeme příjem přihlášek na  letošní letní školu o nanomateriálech a nanotechnologiích ted

16.3.2018 - Bilancujeme: Návštěvnost našich programů v roce 2017

Nedávno  skončil rok 2017, ať žije rok 2018 !

Je čas na stručnou rekapitulaci: 

13.3.2018- Harmonogram "Žijeme chemií 2018" má již plánováno/rezervováno/realizováno téměř 50 akcí

Letošní harmonogram akcí se plní velice rychle. Za leden a únor proběhlo již celkem 16 akcí s

15.1.2018 - Sobotní kursy Cesta za Nobelovkou opět rozjíždíme - od února 2018

Tři kursy Cesta za Nobelovkou - díl III (tj. pro B-pokračující 

22.11.2017 - Harmonogram Magie chemie 2017 pomalu končí .....

Od začátku roku již proběhlo více než 80 akcí a brzy tu bude konec roku. .

Postupn

Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR

Hlavní strana | O projektu | Aktuality | Žijeme chemií 2018 | Archiv akcí | Stáže v laboratořích | Seminář studentů | Virtuální exkurse | Programy pro SŠ | Programy pro ZŠ | Pro pedagogy | Letní školy | Galerie 4P | Týden vědy | Toulky historií | Kontakt | Projektový tým


Webdesign©2018 Hana Francová - FlexyWEB TOPlist