Hlavní stránka   | Kontakt   |   English Czech

Média

Každodenní práce našich výzkumných pracovníků, jejich výsledky či dosažené úspěchy jsou popularizovány prostřednictvím médií (tisk, rozhlas, televize). V následujících odkazech přinášíme články a pořady o dění v našem ústavu (z let 2005-2019) i s příslušnými odkazy, ze kterých lze mediální výstupy spustit a zhlédnout.
Media outputs of the period I-IV/2018 (in Czech).
Naši vědci v médiích - souhrn  mediálních výstupů představujících VaV v ÚFCH JH (televize, rozhlas, tištěná média) v období  I-VII/2018.
Mgr. CEBECAUER Marek, Ph.D., prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., Dr. hab. CWIKLIK Lukasz, Ph.D., doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc., RNDr. FERUS Martin, Ph.D., Ing. JANDA Pavel, CSc., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., Ing. KOVAŘÍČEK Petr, Ph.D., doc. Ing. KRTIL Petr, CSc., prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc., RNDr. TARÁBKOVÁ Hana, Ph.D., prof. Ing. ZELINGER Zdeněk, CSc., Mgr. ŽOUŽELKA Radek, Ph.D.

Media outputs of the period VIII - XII/2017 (in Czech).
Vybrané mediální výstupy od srpna  do prosince  2017 přináší připojený souhrn zpráv a obrázků...
Mgr. CEBECAUER Marek, Ph.D., prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., Dr. hab. CWIKLIK Lukasz, Ph.D., doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc., RNDr. FERUS Martin, Ph.D., prof. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc., Mgr. KNÍŽEK Antonín, prof. RNDr. LUDVÍK Jiří, CSc., OPANASENKO Maksym, Ph.D., Mgr. REMZOVÁ Monika, prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc., Mgr. ZLÁMALOVÁ Magda

Lidovky.cz
Nátěrová hmota čistí vzduch, zjistili vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského. Tento nátěr v reakci s dopadajícím světlem snižuje koncentraci oxidů dusíku ve vzduchu. Další mediální výstupy:technickytydenik.cz (15.1. 2018).
Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc., Mgr. ŽOUŽELKA Radek, Ph.D.

Media outputs of the period VII/2016 - VIII/2017
Vybrané mediální výstupy za období červenec 2016 až srpen 2017 přináší připojený souhrn zpráv a obrázků...
prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., RNDr. FERUS Martin, Ph.D., Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., prof. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc., RNDr. JIRKOVSKÝ Jaromír, CSc., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., RNDr. KOČIŘÍK Milan, CSc., prof. RNDr. LUDVÍK Jiří, CSc., doc. RNDr. POSPÍŠIL Lubomír, CSc., Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc., Mgr. SLAVÍČEK Petr, Ph.D., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČRo Vltava - pořad Telefonotéka
Uchovat naše kulturní dědictví je stálá výzva. O tom, jakou roli hrají v tomto procesu nanočástice, poví Jiří Rathouský z Centra pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií Akademie věd České republiky.
Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

Server AVČR - Média- Aktuality: Skladování energie, baterie, lithium a nanomateriály
Jana Olivová z AVČR představuje přednášku, na které  téma "skladování energie" účastníkům semináře v ÚFCH JH přiblížil profesor Ladislav Kavan (přečíst v archivu).
prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Česká televize, Události
Česká televize, Události (hlavní zpravodajská relace od 19 hodin) - 27.3.2017. Změnil chemii a proslavil československou vědu ve světě. Jaroslav Heyrovský jako první Čech získal Nobelovu cenu za objev polarografie. Dodnes je jediným tuzemským vědcem, který získal toto prestižní ocenění. Krátká reportáž u ÚFCH JH a výstavy Příběh kapky připomínající tohoto vědce a polarografii.
prof. RNDr. LUDVÍK Jiří, CSc., doc. RNDr. POSPÍŠIL Lubomír, CSc., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

21. století
V článku Voda jako ochránce molekul jsou komentovány výsledky týmu Dr. Jaroslava Kočiška. (Zdrojová )
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc., Mgr. FEDOR Juraj, Ph.D., Mgr. KOČIŠEK Jaroslav, Ph.D.

Server AVČR - Aktuality: Téma- ENERGIE-Skladování
Problematice obnovitelných zdrojů a skladování energie se věnuje intenzivně i výzkum v ústavech Akademie věd ČR (např. jeden z klíčových směrů Strategie AV21). Profesor Ladislav Kavan v článku stručně komentuje téma Li-ion baterií a technologií.
prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Litoměřický deník
Krátký článek o vzdělávacím workshopu pro žáky ZŠ v Litoměřicích. Realizoval vzdělávací tým PEXED z ÚFCH JH.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Lidové noviny
Vědkyně musí stíhat i rodinu. Článek představuje řešitelku prestižního evropského projektu ERC Doc. Janu Kalbáčovou-Vejpravovou (z FZÚ AV ČR). Na řešení projektu se podílí i Dr. Martin Kalbáč, sám řešitel vlastního projektu ERC-CZ (2013-2018) v ÚFCH JH.
RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D.

Týden
Laboratoř místo diskotéky . Článek popisující zájem mladých o vědu...Jejich vrstevníci si užívají studentského života, oni místo toho vymýšlejí, jak porazit rakovinu nebo léčit vážná poranění. Věda je pohltila a už na prahu dospělosti oslňují zajímavými objevy. Martin Ferus (Odd. spektroskopie) a Jiří Klimeš (Odd. teoretické chemie, spolupracující na EU projektu Š. Sklenáka č. 658 705 -akronym NEW4NEW, projekt Horizont 2020 - Marie Curie Actions) jsou uvedeni ve výčtu 6 vědeckých nadějí do 35 let (dle časopisu TÝDEN) !!!!!!!!
RNDr. FERUS Martin, Ph.D., Mgr. KLIMEŠ Jiří, Ph.D.

Server tzb info
Micelární roztoky a mikroemulze pro čištění historických materiálů (16.1.2017). Autor: Ing. Jiří Rathouský, CSc., Centrum pro inovace v oboru nanomaterálů a nanotechnologií, Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského, v.v.i., AV ČR. Článek podrobně popisuje technologie vyvinuté v rámci řešení projektu Nové materiály a technologie pro konzervaci materiálů památkových objektů a preventivní památkovou péči (soutěž NAKI Min. kultury-projekt č.DF11P01OVV012 ) sloužící k ochraně kulturního dědictví.
Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

MF Dnes (Liberecký kraj)
Liberečtí vědci vyvinuli nový „penicilin" pro fasády domů Objev týmu vědců pomůže účinně bojovat s řasami na domech. Nechtěnou přírodu na fasádách zabíjí nanočástice a světlo. Na objevu látky, která je už dnes na trhu pod obchodním jménem Balclean, spolupracují liberečtí badatelé (TU Liberec) s Ústavem anorganické chemie a Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR (řešitel Dr. J. Jirkovský - grant TAČR TA03010994) od roku 2013. Na projektu se podílí i společnost Barvy laky Teluria a firma Pragotherm, servis fasád.
RNDr. JIRKOVSKÝ Jaromír, CSc.

Czech televison
ČT-Události - Reportáž s názvem Ocenění mladých vědců a 10 středoškoláků ocenil Nadační fond Jaroslava Heyrovského. Krátký vstup ze slavnostního předávání letošních ocenění 10 středoškolským talentovaným studentům - Ceny nadačního fondu J. Heyrovského 2016 (organizačně se podílí vedle NF JH i ÚFCH JH a NIDV MŠMT; více viz ). Konalo se v prostorách ÚFCH JH, 13.12. 14-17 hodin.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Server ASTRO
autor: Jakub Koukal. Spektrografy na Kanárských ostrovech. Článek shrnuje výsledky spektrografických pozorování. Spektrograf instalovaný na observatoři Teide (ostrov Tenerife) byl pořízen díky spolupráci Hvězdárny Valašské Meziříčí a Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AVČR - projekt regionální spoluráce č.R200401521 řešitele M. Feruse a S.Civiše.
RNDr. FERUS Martin, Ph.D.

Media outputs of the year 2014-2016
Vybrané mediální výstupy za období září/2014 až březen 2016  přináší připojený souhrn zpráv  a obrázků...
Mgr. BLECHTA Václav, prof. Ing. ČEJKA Jiří, DrSc., prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., Mgr. ELIÁŠOVÁ Pavla, Ph.D. , doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc., RNDr. FERUS Martin, Ph.D., Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., RNDr. JIRKOVSKÝ Jaromír, CSc., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., MERGL Martin, doc. Dr. Ing. NAVRÁTIL Tomáš, Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc., Mgr. VOTAVA Ondřej, Ph.D., Ing. WICHTERLOVÁ Blanka, DrSc.

ČRo Plus
Jak vznikl na Zemi život? Způsobily ho nejspíš nárazy vesmírných těles, tvrdí čeští vědci. Rozhovor vysvětlující výzkum týmu prof. S. Civiše (ÚFCH JH) a skupiny Dr.J. Šponerové (BFÚ), popsaný v článku v prestižním vědeckém časopise PNAS, týkající se otázek původu života na Zemi
prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc.

TV stream .cz
Pořad Slavné dny - 170. díl s názvem "Den, kdy první Čech získal Nobelovu cenu" Pořad věnovaný první Nobelově ceně (za chemii) , kterou do tehdejšího Československa přivezl Jaroslav Heyrovský, byl natočen ve spolupráci s týmem putovní výstavy Příběh kapky (organizuje ÚFCH JH od r. 2009), která věnovala k natáčení řadu materiálů popularizovaných v rámci výstavy. Na kameru na událost zavzpomínal Dr.Michael Heyrovský, syn profesora Jaroslava Heyrovského...
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D.

Česká televize- magazín Sama doma
Prostor představit ústavní vzdělávací programy a programy popularizující vědu a výzkum vědců z ÚFCH JH jsme dostali v pořadu Sama doma v rubrice Osobnost. Rozhovor s Ing. Květou Stejskalovou, CSc. nabízí divákům pohled na toto téma všeobecně či zcela konktrétně - zve na naše programy o blížícím se Týdnu vědy a techniky AV ČR, jenž vypukne 1.11.2014.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČRo Vltava- pořad Mozaika
Cena GAČR za výzkum zeolitů. Rozhovor s J.Čejkou na téma přípravy, vlastností a využití zeolitů v řadě oborů.
prof. Ing. ČEJKA Jiří, DrSc.

ČRo- pořad Meteor
Rozhovor s Michalem Fárníkem na téma výzkumu jeho týmu v oboru chemické fyziky v laboratoři klastrů (spustit z archivu, od 11:30 minuty vysílání pořadu).
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

ČRO Plus - Ranní Plus
Krátká reportáž M. Srba v laboratoři klastrů ÚFCH JH v týmu M.Fárníka, který se věnuje výzkumu procesů souvisejících mj. se vznikem tolik hlídané a diskutované ozonové díry. Hovoří Ondřej Votava (spustit z odkazu od 15:30 minuty vysílání pořadu).
Mgr. VOTAVA Ondřej, Ph.D.

ČT 24- Studio 6
Téma- příspěvek vědců ÚFCH JH ke studiu procesu ničení ozonové vrstvy byl Českou televizí nabídnut divákovi prostřednictvím rozhovoru s Michalem Fárníkem, který výzkum v tomto oboru prováděl se svým týmem v projektu podpořeném GA ČR, za který získal Cenu GAČR , jež převezme 22.9.2014. Krátký rozhovor s ním lze spustit z Archivu pořadů České televize z odkazu níže (zazní od 158:35 minuty).
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

server ekolist.cz
Tisková zpráva GAČR představuje oceněný projekt týmu Dr. M.Fárníka (Cena GAČR 2014).
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

server novinky.cz
server novinky.cz přináší delší ohlédnutí za Vědeckým jarmarkem a jeho video reportáž opět představuje jeden z experimentů našeho stánku ( K. Stejskalová - princip galv. článku a baterie; spustit druhé video).
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

TV Barrandov- Zprávy
TV Barrandov zařadila do hlavního zpravodajského času pár minut přibližujících svému divákovi způsob, jak vědci a VŠ pedagogové přicházejí mezi děti a studenty, aby jim přiblížili procesy a jevy kolem nás, z jejichž poznání v dětství se potom v dospělosti rodí řada objevů a inovací. Náš tradiční stánek s názvem Věda není nuda, který se jarmarků účastní každoročně s programem experimentů vysvětlujících fyzikálně-chemické principy některých běžných jevů či dějů našeho každodenního života, navštívila také (spusť od 25:45 minuty).
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

server youtube.com- Otevřená věda Popularizátoři
Květoslava Stejskalová pracuje v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR. Kromě toho, že propaguje činnost vědců svého ústavu, se systematicky věnuje vzdělávání a popularizaci vědy. Napomáhá středoškolským i vysokoškolským studentům zajímajícím se o přírodní vědy prakticky se zapojit do odborné práce ve vědě a výzkumu a její pomoc je namířena i k pedagogům SŠ a ZŠ. Více o jejich popularizačních aktivitách - .
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČRO Plus - LABORATOŘ
Diskusní pořad, v němž debatují vědci a herci. Dnešní témata: Jak vznikly ptačí písně? Jak na nás působí hudba? Kolik žije v oceánu ryb? Rozčilování škodí zdraví. Proč vadí netopýrům a deštným lesům světelný smog? Moderuje M. Mašková. Účinkují mikrobiolog P. Šíma, chemička K. Stejskalová a herec K. Písařovic. LABORATOŘ je netradiční týdeník vědeckých novinek a zajímavostí. Český rozhlas Plus dává ve vysílání prostor osobnostem z mnoha vědních oborů, v reportážích, rozhovorech a magazínech přináší zajímavosti z medicíny, nových technologií, z živé i neživé přírody. V pořadu Laboratoř přibližuje vědecké novinky širokému okruhu posluchačů, vzdělává je humornou formou. Připravuje:Martina Mašková
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Server Zdravotní medicína (http://zdravi.e15.cz)
Analýza dechu může podle vědců pomoci nemocným cystickou fibrózou. Tisková zpráva GAČR představuje úspěšně řešený projekt týmu prof. Patrika Španěla (čtěte na serveru e15zdravi MF dnes).
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Kniha nakl. Academia - Dějiny Akademie věd ČR v obrazech
Kniha nakl. Academia - Dějiny Akademie věd ČR v obrazech (M. Franc a V. Mádlová, Praha 2013; ISBN 978-80-200-2172-4) V kapitole "Vědy o živé přírodě a chemické vědy v AVČR v letech 1993-2012" (strany 336-343) je jako významný výsledek této vědní oblasti zmíněn aplikační projekt týmu vědců z Odd. struktury a dynamiky v katalýze (viz stránky knihy 341-343).
Mgr. DĚDEČEK Jiří, CSc. DSc., Ing. SAZAMA Petr, Ph.D., doc. Ing. SOBALÍK Zdeněk, CSc.

Vesmír 93/2014
Vodní klastry a nejrychlejší rychlovarná konvice na světě. Článek M. Fárníka popularizující výzkum klastrů v laboratoři Dynamiky molekul a klastrů.
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Český rozhlas- Mozaika
Rozhovor - výzkum stárnutí uměleckých děl pomocí elektrochemie, více informací v připojeném odkazu.
Dr. Mgr. SOKOLOVÁ Romana

Akademický Bulletin 3/2014
Konference o vzdělávání a popularizaci vědy. Projekt AV ČR Otevřená věda III spěje k závěrečnému finiši. Organizátoři konference pozvali desítku evropských osobností, které se měli, co se týče popularizace vědy a vzdělávání mladých zájemců o vědu a výzkum, o co podělit. V publiku zasedli studenti, pedagogové a řada dalších osob, které se popularizaci věnují ve svých mateřských institucích. ÚFCH JH reprezentovala Dr. K. Stejskalová v roli moderátorky konference.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Čs. čas. fyz. 64 (2014), 1, s.43-47.
Vít Svoboda: Periodický zákon, aneb proč máme rádi periodickou tabulku. Článek našeho studenta (VŠCHT Praha, diplomová práce pod vedením Dr. O.Votavy) na téma periodického zákona a jeho přímé aplikace (periodická tabulka).

Server www.enviweb.cz
Novinka, která prospívá zdraví (nejen) žáků: Zcela nová generace nátěrových hmot byla loni na podzim v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR představena médiím. Tyto multifunkční antibakteriální nátěry se opírají o využití poznatků v oblasti nanotechnologií. (zdroj: Moderní obec).
RNDr. JIRKOVSKÝ Jaromír, CSc., Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

Akademický Bulletin - 2/2014
Ocenění pro talentované středoškoláky (red.: L.Svoboda). Stručný komentář předávání Cen NFJH za rok 2013 středoškolským studentům a jejich pedagogům či dalším konzultantům.
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc., prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

časopis 21.století
Časopis 21.století - Dvacet let nadačního fondu (krátky článek věnovaný cenám NFJH 2013, které fond udělil středoškolským studentům, pedagogům a konzultantům, .
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Český rozhlas- Mozaika
Rozhovor (téma: astrochemie, více informací-)
RNDr. FERUS Martin, Ph.D.

Český rozhlas- studio Leonardo- Host dne.
Rozhovor na téma analýza dechu a diagnostika chorob..
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Český rozhlas Dvojka - pořad Meteor
Rozhovor (téma: AFM mikroskopie), .
RNDr. TARÁBKOVÁ Hana, Ph.D.

Český rozhlas Plus - Magazín Leonardo
Rozhovor (téma. hmotnostní spektrometrie, k rozhovoru)
Mgr. POLÁŠEK Miroslav, Ph.D., Mgr. ŽABKA Ján, CSc.

iPraxe TV kanál
Krátká reportáž z návštěvy programu DOD 2013 ().
Mgr. ČURÍK Roman, Ph.D., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Český rozhlas Vltava, pořad Mozaika
Rozhovor (na téma výzkumu v astrochemii).
RNDr. FERUS Martin, Ph.D.

Akademický Bulletin - říjen 2013
Rozhovor s prof. Zdeňkem Hermanem.
prof. RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc.

Český rozhlas - Studio Leonardo - Věda a technika
Rozhovor (téma: nanomateriály, ochrana památek, ).
Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

Technet.idnes.cz
Článek k problematice solárních článků ().
prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Česká televize - D: Lovci záhad
V pořad na téma Srdeční záležitost - rozhovor o bateriích.
RNDr. ZUKALOVÁ Markéta, Ph.D.

Český rozhlas Vltava - Mozaika.
Rozhovor (téma: molekulární dráty, elektrochemické studium systému, )
Mgr. HROMADOVÁ Magdaléna, Ph.D.

Český rozhlas Vltava - Mozaika
Rozhovor (téma: nanomateriály pro nové baterie a solární články), .
prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Český rozhlas - Universum: Mladí vědci a technici
Rozhovor ( s mladou vědkyní Pavlou Eliášovou u příležitosti jejího ocenění Cenou J.-M. Lehna za chemii 2013.., )
Mgr. ELIÁŠOVÁ Pavla, Ph.D.

Český rozhlas PLUS- pořad Leonardo
Rozhovor (téma: nanomateriály, ).
prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

The Prague Post
Rozhovor (téma: grafen, uhlikaté nanomateriály, ).
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D.

Česká televize- pořad RETRO na ČT24
Rozhovor (téma: polarografie, J.Heyrovský, putovní výstava Příběh kapky, .
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Česká televize - Hyde Park Civilizace
Profesor Rudolf Zahradník hostem pořadu Hyde Park Civilizace v České televizi.
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Putovní výstava Příběh kapky (uspořádaná k 50. výročí Nobelovy ceny udělené J. Heyrovskému) - Monitoring výstupů
V rubrice "Napsali o nás" webové aplikace putovní výstavy Příběh kapky je uveden aktualizovaný přehled více než šesti desítek zpráv, článků či odvysílaných krátkých rozhovorů a televizních reportáží představujících putovní výstavu Příběh kapky, J. Heyrovského a jeho výzkum v oboru polarografie či 50. výročí udělení Nobelovy ceny....(výstupy lze spustit z připojeného webového odkazu).
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

21. století
Článek "Nátěr, který mění svět" představuje některé výzkumné projekty realizované týmem Centra pro inovace a spolupracující firmou Advanced Materials - JTJ....
RNDr. JIRKOVSKÝ Jaromír, CSc., Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

Akademický Buletin, únor 2013.
Cokoliv jiného než kvalita je nesmysl. Rozhovor Akademickýého Buleltinu s profesorem Rudolfem Zahradníkem, čestným předsedou AV ČR. ()
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Česká televize - Hyde Park Civilizace
Pořad věnovaný 60. výročí založení Akademie věd ČR. Na otázky diváků odpovídali profesor Jiří Drahoš, současný předseda AVČR, a její bývalý předseda profesor Václav Pačes. V rámci perspektivních směrů výzkumu v AVČR byl představen i výzkumný tým Michala Fárníka věnující se studiu dynamiky molekul a klastrů. V jeho laboratoři byla pořízena krátká reportáž. Spustit pořad z archivu (od 49. minuty běží krátká reportáž o týmu M. Fárníka).
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc., Ing. LENGYEL Jozef, Ph.D., Ing. POTERYA Viktoriya, Ph.D.

ČRO Leonardo-Třetí dimenze
Pořad Třetí dimenze - téma: O vědě se nešeptá. Současné problémy popularizace vědy analyzují dr. Květa Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, novinářka Ing. Eva Bobůrková a prof. Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby. Pořad byl natočen v rámci širokého spektra programů Týdne vědy a techniky 2012.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Česká televize - Události
Reportáž Martina Ruska v Událostech představuje začátek Týdne vědy a techniky 2012, celoakademického vědeckého festivalu přednášek, exkursí, kulatých stolů a diskusních pořadů, vědeckých kaváren, výstav a dalších akcí představujících vědce a vědu široké veřejnosti. Upoutávka na program TVT byla natočena v týmu profesora Patrika Španěla v ÚFCH J.Heyrovského a byla věnována metodě analýzy dechu a diagnoze chorob hmotnostní spektrometrií. Krátkou reportáž lze spustit z archivu pořadů ČT Události
Mgr. SOVOVÁ Kristýna, Ph.D., prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Videogalerie AVČR
Videoreportáž AV ČR z týmu Dr. M.Fárníka - Nové poznatky o vzniku ozonových děr.
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Server veda.sme.sk
Sú predpovede klimatológov správne? Laboratórny experiment ukázal, že predchádzajúce modely vývoja ozónovej diery nemusia byť presné. Niektoré sily v prírode nemôžme zanedbávať.
Ing. LENGYEL Jozef, Ph.D.

Lidové noviny
Krásné mraky jsou nepřítelem ozonu. Výzkum českých vědců odhalil chemické procesy, které přispívají ke vzniku ozonové díry.
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

ČRO- Radio 7
Český rozhlas Radio 7 odvysílal rozhovor Jana Charváta s Michalem Fárníkem, téma: Čeští vědci přispěli k výzkumu ozonové díry..... - možno spustit z archivu ČRO.
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Česká televize - pořad Události
Pořad Události ČT - Martin Rusek, reportér České televize, redakce ČT24, natočil krátkou reportáž v týmu Michala Fárníka, která se věnuje novým poznatkům základního výzkumu v oboru chemické fyziky týkajícím se vzniku ozonové díry... (spustit z odkazu ČT, od 22 minuty pořadu). Tisková zpráva o vědeckém výzkumu napoví více....().
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Videogalerie AVČR
Videosnímek Grafen byl natočen v týmu profesora L. Kavana a představuje činnost vědců (L.Kavan a O.Frank) v oboru výzkumu grafenu, jeho vlastností a využití ...
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

21. století - on line
Výzkum grafenu přináší další odhalení - Viditelné stopy ve výzkumu jednoho z nejnadějnějších materiálů pro budoucnost – grafenu – zanechali vědci z oddělení elektrochemických materiálů Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Na jeho unikátní vlastnosti, jako jsou extrémní mechanická pevnost, tepelná či elektrická vodivost a zároveň optická propustnost, se zaměřují badatelé okolo prof. Ladislava Kavana, dr. Martina Kalbáče a dr. Otakara Franka. Nové poznatky byly publikovány ve třech odborných statích prestižního mezinárodního časopisu Nano Letters. Využity mohou být např. při výrobě nové generace solárních článků a tranzistorů. Více v připojeném odkazu......
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Teplický deník
Teplický deník zve na popularizační a vzdělávací program ÚFCH JH do ZŠ Koperníkova v Teplicích. Program trvá celý měsíc (do 29.6.2012) a v rámci něj se vedle putovní výstavy Příběh kapky uskuteční celá řada dalších akcí pro žáky ZŠ, SŠ a veřejnost z Teplicka.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČRO Leonardo- VSTUPTE
Pořad VSTUPTE s Otakarem Frankem na Radiu Leonardo (22.5.2012) Tajemství spektroskopie: dnešní Vstupte! vám představí další z méně známých vědeckých oborů a zároveň také jednoho z letošních mladých nositelů Cen Učené společnosti České republiky - Otakara Franka. Pořad si lze poslechnout z Archivu ČRO.
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D.

Česká televize ČT 24
Otakar Frank převzal Cenu Učené společnosti (14.5. - ČT24) Medaile za rozvoj české vědy dostali Hilský či Grygar - Česká televize natočila krátkou reportáž u příležitosti udělení letošních Cen Učené společnosti. Mezi oceněnými vědci byl také Dr.Otakar Frank z ÚFCH JH. Článek i pořad lze spustit z archivu ČT 24.
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D.

ČRO - Radiožurnál
Profesor Rudolf Zahradník v rozhovoru pro Český rozhlas (29.3.) Čtvrteční host Radiožurnálu rád přirovnává vědu k umění. Podle něho se od vědy ani umění nelze jen tak jednoduše odpoutat. "Stejně jako spisovatel nebo malíř nezačne v pokročilém věku odpočívat, tak i já stále pracuji," tvrdí Rudolf Zahradník, známý fyzikální chemik a bývalý předseda Akademie věd ČR. Celý rozhovor si lze poslechout z archivu ČRO.
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Česká televize ČT2
Petr Čársky v pořadu ČT 2 - Osobnost na Dvojce (17.3.) Pořad divákům zprostředkovává setkání s různými osobnostmi z naší kultury, vědy, sportu a dalších oborů širokého spektra lidského žití a bytí... (pořad je vysílán na ČT 2 každý den v rozsahu 3 minuty). O "nevšední myšlenky všedního dne" se tentokráte podělil profesor Petr Čársky. Pořad lze zhlédnout z archivu ČT.
prof. RNDr. ČÁRSKY Petr, DrSc.

21. století
Téma měsíce - Astronomie. Článek "Astrochemie aneb čeští vědci na lovu vesmírných molekul a iontů" od Michala Andrleho v kapitole Čekání na záporné ionty seznamuje čtenáře (str. 58-60) s laboratoří spektroskopie vedené prof. Svatoplukem Civišem a výzkumem jeho týmu na poli astrochemie.... Více v pdf příloze.
prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc.

ČRO Leonardo - MONITOR
Rozhovor redaktora Jakuba Viliše s Květou Stejskalovou o letošních středoškolských studentech oceněných Nadačním fondem Jaroslava Heyrovského. Rozhovor začíná ca v 5. minutě pořadu Monitor. Radio Leonardo - MONITOR, kazdodenní pořad o vědě, technice, zajímavostech z přírody či historie z domova ale i ze světa ....
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Učitelské noviny č.46/2011
Rubrika ...po škole - rozhovor redaktora Petra Husníka s Květou Stejskalovou o popularizaci vědy, vzdělávání mladých v oborech přírodních věd, nedávném ocenění Čestnou medailí Vojtěcha Náprstka a vědě jako takové....
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČRO Leonardo - MONITOR
Rozhovor Dagmar Jáňové s Jiřím Čejkou na téma Katalýza u příležitosti popularizační návštěvy středoškolských studentů v ÚFCH JH nazvané Hlavičkiáda 2011 (19.9.2011). V rámci programu svou přednášku přednesl i prof. J.Čejka. Rozhovor začíná ca ve 23. minutě pořadu Monitor. Radio Leonardo - MONITOR, kazdodenní pořad o vědě, technice, zajímavostech z přírody či historie z domova ale i ze světa ....
prof. Ing. ČEJKA Jiří, DrSc.

ČR Leonardo - MONITOR
Rozhovor Dagmar Jáňové s Martinem Kalbáčem na téma Nanomateriály a grafen u příležitosti popularizační návštěvy středoškolských studentů v ÚFCH JH nazvané Hlavičkiáda 2011 (19.9.2011). V rámci programu svou přednášku přednesl i Dr. Kalbáč. Rozhovor začíná ca ve 25. minutě pořadu Monitor. Radio Leonardo - MONITOR, kazdodenní pořad o vědě, technice, zajímavostech z přírody či historie z domova ale i ze světa ....
RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D.

Televize METROPOL
Program letošního Týdne vědy a techniky, vědecké bádání a jeho popularizaci, jak se dělá v ÚFCH JH, představuje v pořadu Evy Jurinové Na vrcholu v televizi Metropol jeden z jejích hostů Květa Stejskalová.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČRO Vltava, pořad Mozaika
V rozhovoru Jany Olivové z Českého rozhlasu s Květou Stejskalovou je krátce představen program Chemického jarmarku v pražských Dejvicích v pátek 23.9., kde nebude chybět ani stánek ÚFCH JH....
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

21. století
Jak vyčenichat výbušninu (autor: Michal Andrle) Třístránkový článek ilustrovaný řadou fotografií z pracoviště laserové spektroskopie vysokého rozlišení vedeného docentem S. Civišem seznamuje čtenáře 21. století (zářijové číslo) s výzkumem v oboru bezpečnosti. Přístroj a metody vyvíjené týmem vědců v rámci základního ale i aplikačního výzkumu (spolupráce s Explosia a.s.Pardubice) patří k metodám včasné detekce výbušnin.
prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., Mgr. CIVIŠ Martin, Ph.D., Ing. KUBIŠTA Jiří, Ph.D., prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Akademický Buletin
Článek seznamuje čtenáře s mezinárodním setkáním kvantových chemiků (z České republiky, Japonska a Slovenské republiky) organizovaným v květnu v KC Zámek Liblice společně teoretiky z ÚFCH JH a ÚOCHB AV ČR. (Pro zájemce je určena s fotogalerií a )
doc. Mgr. PITTNER Jiří, Dr. rer. nat., DSc., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Český rozhlas - Vltava
Rozhovor Jany Olivové s Martinem Hofem oceněným premií Praemium Academiae. Více informací o letošních dvou oceněných přináší tisková zpráva -
prof. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc.

21.století
Dvoustránkový článek ilustrovaný řadou fotografiíí z pracoviště hmotnostní spektrometrie vedeného profesorem Patrikem Španělem seznamuje čtenáře 21. století (květnové číslo) s výzkumem v oboru diagnózy chorob analýzou látek v lidském dechu.
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

ČT 24 - PRIZMA
Otakar Frank a Martin Kalbáč hovoří o grafenu a jeho vlastnostech. Proč se do něj vkládá tolik nadějí ? Odpověď naleznete v pořadu PRIZMA vysílaném 14.5.
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D.

DEVÍTKA
Věda není na "pětistovce" nuda. Krátký článek v časopise DEVÍTKA (vydává MÚ Prahy 9) popisující vzdělávací a popularizační aktivity kroužku Věda není nuda pro žáky 3. třídy (9-10 let) ZŠ Litvínovská 500 z Prahy 9 v oboru přírodních věd. Kroužek organizuje ÚFCH JH v rámci svých popularizačních aktivit Roku chemie 2011.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČT 24 -Milenium
Rozhovor s Otakarem Frankem na téma zásadního posunu ve výzkumu mechanických vlastností uhlíkatých vláken. Z laboratoře Odděleni elektrochemických materiálů výzkum v oboru uhlíkatých nanovláken, který má v ÚFCH JH dlouhodobou tradici, divákům představil Ladislav Kavan. Více se o těchto výsledcích výzkumu mezinárodního týmu, ve kterém pracuje Otakar Frank, dočtete v tiskové zprávě - .
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Lidové noviny
Rozhovor Josefa Matyáše s Otakarem Frankem o výzkumu uhlíkatých nanovláken a novém objevu, na němž se podílel jako člen mezinárodního týmu.
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D.

VESMÍR
Článek s názvem Levitující žába, křeček spoluator, gekonovy tlapky... a grafen. S podtitulem Grafen, budoucnost v hrotu tužky - článek je věnovaný držitelům Nobelovy ceny za fyziku 2010...
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D.

Czech Radio 2 Prague
Jiří Rathouský v pořadu Čaj pro dva na téma Nanotechnologie. Víte, kde se využívají nanotechnologie a kde se s nimi můžete setkat? Samočisticí a nepoškrábatelné laky, nemačkavé a nešpinící se textilie...to není sen daleké budoucnosti. Nanomateriály mají už dnes velmi široké uplatnění ve zdravotnictví, strojírenství, stavebnictví a mnoha dalších oborech. Jaké výhody tyto technologie mají? Jak dostupné jsou pro běžné využití a jaká rizika se s jejich malými rozměry pojí? Existují pravidla pro používání nanomateriálů? Odpovědi nabídne redaktorka ČR Romana Růžičková se svými hosty: Jiří Rathouský z Centra pro inovaci v oblasti nanomateriálů a nanotechnologií, Jan Topinka z AVČR a David Lukáš z Technické univerzity v Liberci.
Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

Czech Radio Prague
V projektu týdne vědeckých kaváren organizovaném v kavárně B Braun společností Česká hlava vystoupí od 14. do 18. března 5 vědců, mezi nimi i Patrik Španěl z Heyrovského ústavu. V rozhovoru redaktora BBC Roba Camerona hovoří P. Španěl, I.Sladká (Česká hlava) a J. Beneš, člen Akademické rady AV ČR a společně představují nejen tento popularizační projekt ale i popularizaci vědy veřejnosti jako takovou (anglicky).
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Deutsche Welle -Spectrum
Reportáž Roba Camerona o projektu Týden vědeckých kaváren (organizuje Česká hlava), kde se svou přednáškou věnovanou diagnostice chorob analýzou lidského dechu vystoupí i Patrik Španěl z Heyrovského ústavu (anglicky).
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Czech Radio - Radio Wawe
Rozhovor o projektu Týdne vědeckých kaváren organizovaných Českou hlavou v Café B Braun, ve kterém také vystoupil fyzik Patrik Španěl z ÚFCH JH (14.3).
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

ČT 24- PRIZMA
Druhá z reportáží natočená v novém Nanocentru je věnována výzkumu nanomateriálů a nanotechnologií pro oblast fotokatalýzy s aplikacemi do ochrany životního prostředí a restaurování památek. V rozhovoru s vedoucím Nanocentra Jiřím Rathouským měl divák možnost dozvědět se, co je fotokatalýza, na jakých principech funguje, jak fotokatalytické nanomateriály čistí vzduch a chrání památky.... Reportáž lze zhlédnou na připojeném odkazu České televize (níže).
Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

ČT 24 - PRIZMA
Nedávno otevřené nové moderní Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií krátce představeno v technickém magazinu PRIZMA v České televizi. Pořad ČT 24 stručně seznámil diváka s koncepcí Nanocentra a poté přiblížil zaměření výzkumu v jedné ze tří oblastí - oblasti elektrodových procesů a materiálů. Reportáž lze zhlédnou na připojeném odkazu ČT 24.
prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

Česká televize
Medailon s názvem Vědkyně Blanka Wichterlová v pořadu Barvy života vypráví o vědkyni, která za svou celoživotní vědeckou práci v oboru fyzikální chemie převzala z rukou prezidenta ČR Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy (28.10.2010). Pořad lze zhlédnout z připojeného odkazu České televize (od 42:55 minuty) .
Ing. WICHTERLOVÁ Blanka, DrSc.

Cetrum pro inovace... - Monitoring hlavních výstupů k projektu
V připojeném odkazu je uvedeno téměř 25 výstupů z různých médií (Český rozhlas, denní tisk, servery aj.) zahrnujících články a rozhovory věnující se projektu Centra pro inovace.
Mgr. FRANK Otakar, Ph.D., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., prof. Ing. MAREČEK Vladimír, DrSc., Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc., doc. Ing. SOBALÍK Zdeněk, CSc., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČT 24- Milenium
Pořad Milenium věnovaný novinkám v přípravě a studiu uhlíkatých nanomateriálů, jako jsou nanotrubičky a graphen. V reportáži z olomoucké univerzity vystoupili Dr. Zbořil a Dr. Otyepka, v olomouckém studiu odpovídal Dr. Karlický a z pražského studia ČT výzkum představil Dr. M.Kalbáč.
RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D.

21. století
21. století, únor 2011, strana 16. Rubrika Nanotechnologie - Nanomateriály dostaly zelenou i v Praze, autor: Michal Andrle. Článek stručně představuje nově otevřené Nanocentrum v ÚFCH JH.

Lidové noviny on line
"V mikroskopu vidím hvězdnou oblohu" - rozhovor s Janou Humpolíčkovou, v roce 2010 oceněnou Stipendiem L´Oréal pro ženy ve vědě.
Mgr. HUMPOLÍČKOVÁ Jana, Ph.D.

Česká televize - ČT 24
ČT 24 - Rubrika Věda a technika připomíná článkem, fotografiemi a videi 120. výročí narození Jaroslava Heyrovského a jeho výzkum v oboru polarografie, za který obdržel Nobelovu cenu (1959). Studio 6 - krátky rozhovor s Květou Stejskalovou u příležitosti připomenutí tohoto výročí.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

ČRO Hradec Králové, pořad Životopisy.
ČRO Hradec Králové, pořad Životopisy. O svém otci Jaroslavu Heyrovském vypráví syn a dcera Michael Heyrovský a Jitka Černá. Pořad byl připraven k příležitosti 120. výročí narození Jaroslava Heyrovského. Jednotlivé ca 10-minutové díly si můžete poslechnout na níže připojených pěti odkazech Archivu ČRO. 1.dil - 2.dil - 3.dil - 4.dil - 5.dil .
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D.

ČRO Vltava - pořad Mozaika
Diagnostika chorob z lidského dechu Nedávno jsme si představili výzkum vědců z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd, kteří vyvíjejí metody pro zjišťování nepatrných koncentrací určitých látek v lidském dechu. Zaměřují se konkrétně na látky, jimiž se prozradí některé choroby. Badatelé vyvinuli metody a sestrojili přístroj, který se dá využít k jednoduché a neinvazivní diagnostice chorob. Jakých předně - a kdy se dá očekávat využití těchto nových postupů v klinické praxi? Na to se Jana Olivová zeptala profesora Patrika Španěla z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd (2. díl rozhovoru, první úvodní část rozhovoru byla odvysílána 21. října 2010 - zde)
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Deutsche Welle - Spectrum
Reportáž redaktora BBC Roba Camerona o nově vybudovaném Nanocentru v ÚFCH JH (anglicky).
Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

server www. idnes.cz
Článek na serveru idnes s názvem "Termováhy, planetový mlýn, extrudér. V Praze vzniklo špičkové nanocentrum" (autor: Martina Procházková). Projekt nanocentra je představen reportáží, sadou fotografií a videem. V rozhovorech vědci představují oblast elektrodových procesů a fotokatalýzy.
RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., Ing. RATHOUSKÝ Jiří, CSc.

Český rozhlas -stanice Vltava
Jana Olivová představuje posluchačům program vědeckého festivalu Týden vědy a techniky 2010 pořádaného Akademií věd. Prosřednictvím několika rozhovorů s vědci či organizátory zve k návštěvám různých přednášek, výstqv Dnů otevřených dveří, kaváren a dalších akcí. Program připravený vědci ÚFCH JH krátce představila Květa Stejskalová.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Český rozhlas-stanice Vltava
Vývoj metod a přístrojů pro diagnostiku nemocí z dechu. Některé choroby se prozradí přítomností určitých látek v lidském dechu - to je dávno známá skutečnost. Jak jí ale jednoduše a účinně využít k poměrně rychlé a neinvazivní diagnostice chorob? Jeden z prvních přístrojů na světě, který umožňuje takovéto využití v lékařství, nedávno uvedli do provozu vědci v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd. Jana Olivová požádala profesora Patrika Španěla, aby popsal používané metody hmotnostní spektrometrie.
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

server TOPZINE.cz
Studium v Německu teď vyhrajete s přírodními vědami (autor: Zuzana Černá). Soutěž "Němčina pro bystré hlavy" láká studenty se zájmem o přírodovědní a technické obory na dvoutýdenní studijní pobyt v Německu. Tváří celého projektu je Michal Fárník z Akademie věd ČR, který v zahraničí nejen studoval, ale podílel se také na vědecké činnosti. Projekt zaštiťuje Goethe-Institut, který si od něj slibuje hlavně podpořit zájem mladých o studium němčiny. Více v připojeném odkazu.
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

ČR Leonardo - Ženšen
V jednom z příspěvků byla představena poměrně moderní a šetrná diagnostická technologie. Dr. Patrik Španěl bude mluvit o hmotnostní spektrometrii lidského dechu. (Poslechnětei od 29. minuty vysílání pořadu z připojeného odkazu).
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Český rozhlas 2 - Praha , pořad Host do domu
Host do domu (ČRo 2 - Praha) Setkali jsme se s třemi vědkyněmi: Marií Kalbáčovou, Gabrielou Holubovou a Janou Humpolíčkovou. Dámy byly totiž nedávno oceněny prestižním „Stipendiem L'Oréal Pro ženy ve vědě“...
Mgr. HUMPOLÍČKOVÁ Jana, Ph.D.

Český rozhlas -stanice Vltava
ČR Vltava- Mozaika: Z mezinárodní konference o molekulární fotonice a optoelektronice PHOTO-COST 2010 (připravila redaktorka J.Olivová) V poslední době rychle roste zájem o molekulární materiály pro využití ve fotonice a optoelektronice, tedy například pro obrazovky, displeje, různá čidla, biologické zobrazování atd. Zároveň se rychle prohlubují vědecké poznatky na tomto poli. Ukázala to i mezinárodní konference PHOTO-COST, která se konala v Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd v Praze. Sešli se na ní jak teoretici, tak chemici, kteří připravují nové sloučeniny, měří různé jejich fyzikální vlastnosti a chování. Zúčastnil se jí i profesor Antonín Vlček, který pracuje jak v Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského, tak ve School of Biological and Chemical Sciences, University of London. Jana Olivová profesora Vlčka požádala, aby podrobněji představil obor molekulární fotoniky, kterého se konference týkala. Pořad lze poslechnout na připojeném odkazu do archivu ČRO.
prof. RNDr. VLČEK Antonín, CSc.

Pořad Třetí dimenze ČRO Leonardo
Vědcem na zkoušku. O způsobech, jak přitáhnout nadané středoškoláky ke studiu přírodních a technických věd, v pořadu Třetí dimenze hovořili Mgr. Michaela Žaludová, Ing. Květoslava Stejskalová, CSc. a RNDr. Radek Mikuláš, CSc.
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Československý časopis pro fyziku
Článek Michala Fárníka s názvem "Zdeněk Herman- zakladatel využití metody molekulových paprsků u nás" je věnován Zdeňku Hermanovi k jeho 75.narozeninám.
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc., prof. RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc.

Česká televize
Pořad PORT ČT2 - Pořad s názvem Příběh kapky byl věnován Jaroslavu Heyrovskému, objevu polarografie, 50. výročí Nobelovy ceny za chemii a výzkumu řady dalších vědců ÚFCH JH v tomto oboru....
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D., Mgr. HROMADOVÁ Magdaléna, Ph.D., prof. RNDr. LUDVÍK Jiří, CSc., doc. RNDr. POSPÍŠIL Lubomír, CSc., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Česká televize
ČT24 - pořad o vědě PRIZMA, premiéra pořadu 14.11.2009 v 18:30 (redaktorka: Lucie Horáčková). "Zatímco na práva nebo ekonomii se každoročně hlásí tisíce studentů, některé přírodovědné fakulty naplňují posluchárny jen s obtížemi. Mladí se prý do laboratoří nehrnou a bílý plášť nakonec oblékne jen pár z nich. Vědci z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd České republiky se to rozhodli změnit. A my jsme se za nimi vyrazili podívat... " (ca 6 minutová reportáž o práci vědců v ÚFCH JH, kteří si své lidské zdroje pro oblast VaV hledají mezi talentovanými mladými zájemci o přírodní vědy a vzdělávají je systémem popularizačních přednášek, exkursí a cvičení, letních škol či dlouhodobých vědeckých stáží ve svých týmech, natočeno v rámci letošních Dnů otevřených dveří ÚFCH JH 5.11.2009, pořad nabízí archiv ČT- viz odkaz).
prof. RNDr. LUDVÍK Jiří, CSc., prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Česká televize
Pořad ČT2- PORT - dnešní pořad je věnován tradici a současnosti hmotnostní spektrometrie v ÚFCH JH. O výzkumu svých týmů krátce hovoří profesor Z. Herman, Dr. P. Španěl a Dr. M. Fárník v pořadu s názvem Hledači skrytých stop. M. Fárník a P.Španěl odpovídali na dotazy diváků v rubrice Chat s odborníkem. Záznam naleznete na adrese http://www.ceskatelevize.cz/program/port/chat/1864-michal-farnik-ph-d-dr-patrik-spanel/. PORT je pořad o vědě a nových technologiích a přináší novinky v těchto oborech z domova i ze světa.
doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc., prof. RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc., prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Česká televize
Pořad ČT- PORT - Martin Hof (vedoucí Oddělení biofyzikální chemie) společně s kolegy z Národního centra pro výzkum biomolekul z Masarykovy Univerzity Brno (http://loschmidt.chemi.muni.cz/peg) v programu s názvem „Kladivo na jedy“ hovoří o odbourávání nebezpečných látek vzniklých lidskou činností (např. TCP-trichlorpropan) ze životního prostředí….. PORT je pořad o vědě a nových technologiích a přináší novinky v těchto oborech z domova i ze světa.
prof. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc.

Pořad Třetí dimenze ČRO Leonardo
Třetí dimenze - Ženy ve vědě. Problémy, se kterými se vyrovnávají mladé české vědkyně, přibližují Doc. Marta Štefánková z Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě a Mgr. Viktoria Poterya z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR.
Ing. POTERYA Viktoriya, Ph.D.

CT 24 - Milenium
Budoucnost žen ve vědě. Dr. B. Wichterlová, členka komise pro udělování ocenění „STIPENDIUM L´ORÉAL ČR PRO ŽENY VE VĚDĚ“ spolu s jeho laureátkami za rok 2007 - Dr. Janou Roithovou z Karlovy University a Dr. Petrou Šauli z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, jako hosté pořadu Milenium na téma úlohy žen ve vědě....Pořad je vysílán u příležitosti vyhlášení výsledků 3. ročníku soutěže a předávání stipendií za rok 2008 třem českým mladým vědkyním (do 35 let), které se uskuteční ve večerních hodinách (27.1.) v prostorách knihovny Akademie věd.
Ing. WICHTERLOVÁ Blanka, DrSc.

CT 24 - Milenium
Dění uvnitř buňky. M.Hof a tři vědci z Masarykovy univerzity v Brně (Doc. Damborský, Dr. Jesenská a Mgr. Březovský) v rozhovoru v pořadu Milenium (pořad Milenium je vysílán denně od 11:35 na ČT24) o spolupráci ÚFCH JH a PřF MU v Brně. Brněnští vědci ve spolupráci s vědci z ÚFCH JH vyvinuli metodu, jak sledovat dění uvnitř buňky. Novinka by měla přinést pokrok nejen v medicíně. Umožní například vývoj nových antibiotik, léků proti rakovině nebo pesticidů....
prof. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc.

server INOVACE.CZ - Čeští vědci vyvinuli novou metodu pro studium chování biomolekul v reálném čase
Mezioborovou spoluprací na pomezí chemie, biologie a fyziky se vědcům z Heyrovského ústavu fyzikální chemie Akademie věd a Masarykovy univerzity podařilo vyvinout novou metodu pro studium chování biomolekul v reálném čase. Objev metody, která studuje procesy probíhající v buňkách, je důležitým poznáním pro vývoj nových materiálů či léčiv. Celý článek čtěte v připojeném odkazu.
prof. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc.

50. výročí Nobelovy ceny za polarografii
Článek Tomáše Navrátila a Jiřího Barka se vrací k 10. Heyrovského přednášce, kterou 4.12.2008 v přednáškovém sále ÚFCH JH přednesl profesor Karel Vytřas (téma: Uhlíkové pastové elektrody v elektroanalýze) z University Pardubice. Článek se dále věnuje přípravě oslav 50. výročí Nobelovy ceny za polarografii, kterou obdržel 10.12.1959 Jaroslav Heyrovský ve Stockholmu z rukou švédského krále Gustava Adolfa VI. Pod záštitou UK a ÚFCH JH ( a ve spolupráci s Chemickou společností a časopisem Collection) se v prosinci 2009 například uskuteční mezinárodní konference s názvem Modern Electroanalytical Methods 2009.
doc. Dr. Ing. NAVRÁTIL Tomáš

Češi posílají slunce do zásuvek
Akademie věd ocenila výzkum směřující k vývoji levnějších solárních článků, které mění světlo v elektřinu - více v rozhovoru Josefa Matyáše s prof. L.Kavanem a Dr. M.Kalbáček o výzkumu v oddělení elektrochemických materiálů...
RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Setkání středoevropských odborníků v teoretické chemii
Oddělení teoretické chemie ÚFCH JH pořádalo ve dnech 28. 9.–1. 10. 2008 již sedmou z řady konferencí CESTC (Central European Symposium on Theoretical Chemistry). Hostitelem setkání bylo Mezinárodní centrum pro duchovní obnovu, které sídlí v klášterním komplexu v Hejnicích v severních Čechách. Podrobnosti o průběhu symposia naleznete v odkazu na stránkách Akademického Bulletinu č.12 či na stránkách konference s adresou .
prof. RNDr. ČÁRSKY Petr, DrSc., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Nanotuby
Dr. Kalbáč, Prof. Kavan a Dr.Zukalová představují svůj výzkum v článku nazvaném "Nanotuby - Pevnější a lehčí než ocel", který se věnuje uhlíku ve formě nanotub.
RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., RNDr. ZUKALOVÁ Markéta, Ph.D.

Veni, vidi a možná se vrátím ...Letní škola "NANO"
Článek K.Stejskalové se vrací k letní škole NANO2008, kterou uspořádali vědci z ÚFCH JH na konci srpna pro studenty z 10 českých a moravských universit a 3 středních škol (65 účastníků), a představili tak výzkum některých svých pracovišť zabývajících se základním či aplikovaným výzkumem v oboru nanomateriálů a nanotechnologií....
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Jak jsme na tom s talentovanou mládeží
Článek K.Stejskalové krátce představuje mezinárodní konferenci "Práce s talentovanou mládeží", která se uskutečnila v září v Brně. Na konferenci se presentoval i projekt TŘI NÁSTROJE, v rámci kterého ÚFCH JH pracuje se studenty (SŠ, VŠ, PGS), zájemci o studium přírodních věd, a vychovává "lidské zdroje" pro vědu a výzkum. Více se o konferenci dočtete na stránkách Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu ().
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Pořad Vstupte! Českého rozhlasu
Vstupte (pořad Roberta Tamchyny) s Dr. Michaelem Heyrovským o jeho začátcích v chemii, vědeckém životě, vztahu k otci Jaroslavu Heyrovském, o své neúčasti na jeho přebírání Nobelovy ceny (10.12.1959) ....
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D.

Lidové noviny - Science (page 27)
Lidové noviny - Věda (strana 27): Zůstal jsem doma jako rukojmí. Michael Heyrovský, syn Jaroslava Heyrovského, vzpomíná v rozhovoru s Josefem Matyášem na dobu, kdy jeho otec přebíral ve Stockholmu Nobelovu cenu za chemii (prosinec 1959).
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D.

CT 24 - News
ČT 24 - Zprávy. Věda a technika. Praha - Osmý ročník festivalu Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd, dospěl ke svému závěru. Do přednáškových sálů, které často praskaly ve švech, na výstavy i výchovné akce přišly tisíce návštěvníků, zejména studentů, uvedla Veronika Kratochvílová z tiskového oddělení Akademie. Akce pokračují ještě o víkendu, kdy budou mít některá vědecká pracoviště Dny otevřených dveří. Mnoho studentů i dospělých bylo možné vidět na výstavě o prvním českém laureátovi Nobelovy ceny Jaroslavu Heyrovském. (Fotografie expozice - klikni .

CT 24 - Milenium
ČT 24- pořad Milénium (11:35-12:00). Týden vědy a techniky v Česku. V Česku vrcholí Týden vědy a techniky, největší vědecký festival v republice pořádaný Akademií věd. Jaká je budoucnost české vědy? Ve kterých oborech budeme excelovat a které nám nejsou blízké? Profesor Pačes odpovídá na otázky okolo budoucnosti české vědy a vědců a představuje krátce tuto akci, kterou pořádá AV ČR a prostřednictvím vědců z 50 institucí (přednášky, výstavy, Dny otevřených dveří) seznamuje veřejnost a hlavně mládež s vědou a její perspektivou.

Lidové noviny - 24 hours in Czech capital
Týden vědy a techniky vzbudil velký zájem. Akce začínajícího 8. týdne vědy a techniky v sídle Akademie věd na pražské Národní třídě brali studenti útokem. Unikátní je i výstava Příběh kapky, která účastníkům přibližuje výzkumy prvního českého laureáta Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského. Návštěvníci obdivovali fotografie, dokumenty, ale i přístroje, které Heyrovský používal. Samotného laureáta pak pozorovali při jeho práci tak, jak ho jeho současníci zachytili na filmovém pásu. (autor článku: CTK). Více informací o výstavě -

Český rozhlas Leonardo
Jak se dělá věda? Od 3. 11. do 9. 11. otevře na 50 ústavů Akademie věd své brány veřejnosti. Už poosmé tak bude nejrozsáhlejší vědecký festival v České republice nabízet zájemcům nahlédnutí do nejrůznějších laboratoří a poznat, jak se dělá věda. V letošním roce bude kromě Prahy festival hostit také Brno, Plzeň, České Budějovice, Ostrava a Hradec Králové. Více už se o osmém ročníku Týdne ve vědě a technice můžete dozvědět z rozhovoru s PhDr. Veronikou Kratochvílovou z Odboru mediální komunikace Akademie věd ČR. Krátce je představena i Výstava o Jaroslavu Heyrovském, kterou připravili vědci z Ústavu fyzikální chemie (s názvem "").

Akademický Bulletin No.10/2008
Ocenění mimořádných výsledků ve výzkumu a vývoji – Ceny Akademie věd ČR 2008 – převzali dne 30. září t. r. ve vile Lanna v Praze vynikající badatelé.
Mgr. BENDA Aleš, Ph.D., prof. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc., Mgr. HUMPOLÍČKOVÁ Jana, Ph.D., RNDr. Ing. KALBÁČ Martin, Ph.D., prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., Mgr. SÝKORA Jan, Ph.D.

TV Z1: News - Home
Televize Z1- zprávy, domácí. Ocenění mimořádných výsledků ve výzkumu a vývoji – Ceny Akademie věd ČR 2008 – převzali dne 30. září t. r. ve vile Lanna v Praze vynikající badatelé. (z ÚFCH JH L.Kavan a M.Kalbáč a grantový tým M.Hofa).

V Academii se křtil Laboratorní deník
Slavnostní křest publikace Laboratorní deník. Zač jsme bojovali, který sestavil a sepsal čestný předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník s přispěním a s pomocí Boženy Šléglové, Mileny Zahradníkové a Růženy Žohové, se uskutečnil dne 24. září 2008 v literární kavárně Academia na Václavském náměstí
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

journal NÁRODNÍ 3-No.03/2008: Centres of excellence in science
Esej s názvem "Centra excelence ve vědě - víc slov než činů". Dva muži - dva názory na centra excelence v české vědě: Pavel Hobza - Situace vyžaduje nekompromisní řez; Rudolf Zahradník - Centra nemohou existovat ve vakuu.
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

VESMÍR August 2008 - J. Heyrovský Institute of Physical Chemistry of the AS CR, v.v.i.
Článek (komerční presentace) představuje čtenářům časopisu Vesmír další z pracovišť Akademie věd - tentokráte ÚFCH JH AV ČR, v.v.i.

Rozhovory Českého rozhlasu s profesorem Michaelem Graetzelem (Interviews of Czech radio with prof. M. Graetzel)
Ve dvou rozhovorech pro Český rozhlas s profesorem Michaelem Graetzelem, který 5. června 2008 přednesl v ústavu prestižní Brdičkovu přednášku, hovořily Hana Staňková (do pořadu Natura radia Leonardo) a Jana Olivová (do pořadu Mosaika stanice Vltava) o tématech jeho výzkumu a spolupráci s vědci z ÚFCH JH. Rozhovory si zájemci mohou poslechnout z odkazů umístěných na stránkách připomínajících letošní Brdičkovu přednášku - viz odkaz.

Výstava "Bruselský sen" (Exhibiton - "The Brussels Dream ")
Výstava Bruselský sen, Městská knihovna v Praze, od 14.5. do 21.9.2008, potom přesunuto do Brna (21.9.-1.3.2009). Profesor Robert Kalvoda, účastník výpravy z Polarografického ústavu, která připravovala a zajišťovala každodenní chod expozice polarografie v Bruselu na výstavě EXPO 58, krátce presentuje vzpomínky na atmosféru na světové výstavě - zpracováno ve filmové smyčce presentované na výstavě v Městské knihovně. Více o naší účasti v Bruselu, včetně několika unikátních fotografií expozice, zájemci naleznou v knize R. Kalvody - .
prof. RNDr. KALVODA Robert, DrSc.

Český rozhlas Leonardo
V rámci půlhodinového pořadu Natura je posluchačům krátce (5 min) představena výstava "Fotografiie ve vědě" prostřednictvím rozhovoru Hany Staňkové s Květou Stejskalovou. Celý pořad Natura ze dne 8.5. si můžete vyslechnout na níže uvedeném odkazu v archivu pořadů Českého rozhlasu. Více informací o výstavě se také dozvíte .
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Parlamentní listy No.1/2008
Rozhovor s profesorem Rudolfem Zahradníkem o vzdělání, školství, vědě, ale také o hodnotách....
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Akademický Bulletin No.1/2008
Článek K. Stejskalové s fotografiemi P. Králíka "Nejen prací živ je člověk". Pracovníci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i., již po třetí uspořádali na sklonku roku 2007 týdenní komorní výstavu svých převážně výtvarných amatérských prací. Více informací o výstavě naleznete v tiskové zprávě .
Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Akademický Bulletin No.1/2008
Doktor Aleš Benda, mladý vědec pracující ve skupině biospektroskopie oddělení biofyzikální chemie byl mezi oceněnými. Získal cenu Česká hlava 2007 - Doctorandus sponzorovanou společností Siemens, s.r.o. Více informací o oceněných vědcích naleznete na stránkách projektu Česká hlava - .
Mgr. BENDA Aleš, Ph.D.

Akademický Bulletin No. 12/2007
"Školství na rozcestí" - Profesor Rudolf Zahradník v rozhovoru o systému školství, studentech, vědě....
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Akademický Bulletin No. 12/2007
Článek profesora Rudolfa Zahradníka s názvem NĚKOLIK POZNÁMEK O ŠKOLSTVÍ A VĚDĚ (Svět a provincie) je zamyšlením a komentářem k systému školství a vědy u nás ale i ve světě. Článek navazuje na rozhovor M. Hužvárové z téhož čísla Akademického Bulletinu (12/2007), který si můžete také přečíst .
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Česká televize
Česká televize - pořad Slavní slavným: 8 vědců získalo ocenění Česká hlava 2007. Doktor Aleš Benda, mladý vědec pracující ve skupině biospektroskopie oddělení biofyzikální chemie byl mezi oceněnými. Získal cenu Doctorandus sponzorovanou společností Siemens. Záznam pořadu "Slavní slavným" lze zhlédnout v archivu České televize spuštěním odkazu uvedeného níže. Atmosféru slavnostního večera přibližuje několik fotografií (zdroj: www stránky projektu Česká hlava). Více informací o oceněných vědcích naleznete na stránkách projektu Česká hlava - .
Mgr. BENDA Aleš, Ph.D.

Česká televize
Pořad ČT2- PORT - Laboratoř laserové spektroskopie s Fourierovou transformací (doc. S. Civiš spolu se svými spolupracovníky a studenty PřF UK v Praze) v pořadu „Michaelovy experimenty“, ve kterých Dr. Michael Londesborough (Ústav anorganické chemie AV ČR) demonstruje pokusy vědců Millera a Ureye z roku 953 vysvětlující vznik života. PORT je pořad o vědě a nových technologiích a přináší novinky v těchto oborech z domova i ze světa.
prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc.

Mladá Fronta DNES
Dr. Jan Plšek o některých výsledcích výzkumu profesora Ertla, nositele Nobelovy ceny za chemii 2007, v článku Františka Houdka v Mladé Frontě Dnes.
Ing. PLŠEK Jan, Ph.D.

Lidové noviny
Doc. Zlatko Knor v článku Josefa Matyáše v Lidových novinách věnovaném osobě chemika, který za své celoživotní dílo obdržel Nobelovu cenu 2007 za chemii, Gerharda Ertla, o principu katalýzy, reakcích na površích, podobnosti chemie a manželského trojúhelníku, ale také třeba i o společném muzicírování...
doc. RNDr. KNOR Zlatko, CSc.

Český rozhlas 3 – Vltava
Pořad Mozaika – rozhovor Jany Olivové s docentem Zlatko Knorem o právě udělené Nobelově ceně za chemii, kterou obdržel profesor Gerhard Ertl, se kterým pojí docenta Knora nejen společné vědecké téma - reakce na površích, ale např. vážná hudba, kterou oba aktivně celý život provozují.........
doc. RNDr. KNOR Zlatko, CSc.

Český rozhlas Leonardo
Rozhovor s Dr. Janem Hrušákem, členem Akademické rady AV ČR a vědeckým pracovníkem oddělení chemické fyziky ÚFCH JH o české vědě, jejím postavení v Evropě a ve světě....
RNDr. HRUŠÁK Jan, CSc.

Český rozhlas Leonardo
Pořad Natura - Rozhovor s profesorem Antonínem Vlčkem a profesorem Harry B. Grayem na téma "Přenos elektronů", kterému prof. Gray věnoval letošní prestižní Brdičkovu přednášku, kterou v ústavu přednesl v červnu již jako její 17.řečník.
prof. RNDr. VLČEK Antonín, CSc.

Český rozhlas Leonardo
Pořad Třetí dimenze se věnuje počítačovým simulacím ve fyzice a chemii. Současný výzkum se často neobejde bez pomoci složitých matematických modelů, které zvládnou vyřešit právě jen počítače. Kdy se začaly simulovat s pomocí počítačů nejrůznější chemické nebo fyzikální procesy? Jaké přesnosti se v průběhu vývoje podařilo dosáhnout? Znamenají počítačové simulace konec experimentu? Na otázky Luboše Veverky odpovídají Ing. Pavel Jelínek, Ph.D., z Fyzikálního ústavu AV ČR, prof. Petr Čársky z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR a RNDr. Jaroslav Hron, Ph.D., z Matematického ústavu Univerzity Karlovy.
prof. RNDr. ČÁRSKY Petr, DrSc.

Český rozhlas Leonardo
"Když olefiny tančí" - poeticky nazvaný pořad věnující se metathezi olefinů. O těchto tématech, ale i o katalýze jako takové, si s Dr. Hynkem Balcarem a prof. Jiřím Čejkou v pořadu Natura povídala Hana Staňková.
RNDr. BALCAR Hynek, CSc., prof. Ing. ČEJKA Jiří, DrSc.

Skills Development Centre ELiEN
Úsilí vědců zbavuje člověka utrpení: Rozhovor Růženy Krátké s doktorem Patrikem Španělem, vědeckým pracovníkem Oddělení chemické fyziky o jeho výzkumu v oblasti hmotnostní spektrometrie (SIFT-MS), organizování mezinárodní konference na téma analýzy dechu, úspěších českých vědců, mezinárodní spolupráci...
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Český rozhlas Leonardo
Novoroční rozhovor s profesorem Rudolfem Zahradníkem v pořadu "Vstupte" redaktora Roberta Tamchyny.
prof. Ing. ZAHRADNÍK Rudolf, DrSc.

Český rozhlas Leonardo
Pořad Natura - Rozhovor Hany Staňkové z Radia Leonardo s Dr. Michaelem Heyrovským o prof. Jaroslavu Heyrovském nejen jako o nositeli Nobelovy ceny za chemii, ale jako o člověku.... Pořad si lze poslechnout spuštěním odkazu v připojeném v pdf souboru.
HEYROVSKÝ Michael, Ph.D.

Česká televize
ČT1 Barvy života - Pořad České televize pro seniory, který se věnuje různým problémům a otázkám našeho života. Hostem pořadu moderovaného paní Kamilou Moučkovou byl Dr. Patrik Španěl a povídali si spolu o výzkumu, kterým se zabývá a který lze, řečeno laicky, představit např. následovně: Některé choroby lze diagnostikovat z lidského dechu... Celý pořad můžete zhlédnout spuštěním odkazu v připojeném v pdf souboru (od 29 minuty).
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Akademický Bulletin No.11/2006
Článek v Akademickém bulletinu představuje mezinárodní konfrenci o analýze dechu, která se konala počátkem září 2006 v ÚFCH JH.
prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat., Ing. STEJSKALOVÁ Květoslava, CSc.

Česká televize

prof. RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc.

Mladá fronta Dnes

prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat.

Český rozhlas Leonardo

prof. RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc.

Český rozhlas Leonardo

prof. RNDr. HERMAN Zdeněk, DrSc.

Lidové noviny

prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc., Ing. PROCHÁZKA Jan, Ph.D. , RNDr. ZUKALOVÁ Markéta, Ph.D.

Český rozhlas Leonardo

Mgr. VOTAVA Ondřej, Ph.D.

Česká televize

prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Česká televize
ČT České hlavy – doc. M. Hof, Dr. A. Benda, Dr. J. Humpolíčková ze skupiny biospektroskopie v pořadu na téma fluorescenční mikroskopie v názvem "Světlo mezi buňkami".
Mgr. BENDA Aleš, Ph.D., prof. HOF Martin, Dr. rer. nat. DSc., Mgr. HUMPOLÍČKOVÁ Jana, Ph.D.

Český rozhlas Leonardo

doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Česká televize

doc. Ing. KRTIL Petr, CSc.

Česká televize

RNDr. BRABEC Libor, CSc.

Česká televize

RNDr. BASTL Zdeněk, CSc.

Česká televize

RNDr. JIRKOVSKÝ Jaromír, CSc.

Česká televize

prof. RNDr. URBAN Štěpán, CSc.

Akademický Bulletin No. 3/2006

RNDr. ČERNÝ Slavoj, CSc.

Česká televize

doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Česká televize

prof. RNDr. ŠPANĚL Patrik, Dr. rer. nat., Mgr. VOTAVA Ondřej, Ph.D.

Česká televize

RNDr. BASTL Zdeněk, CSc., RNDr. TARÁBKOVÁ Hana, Ph.D.

Česká televize
ČT1 České hlavy – prof. P. Čársky a Dr. R. Čurík z oddělení teoretické chemie představují svůj obor - výpočetní chemie.
prof. RNDr. ČÁRSKY Petr, DrSc., Mgr. ČURÍK Roman, Ph.D.

Český rozhlas 3 – Vltava

doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

ChemMagazin 6/2005

prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Technický týdeník No. 24/2005

prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Akademický Bulletin No. 11/2005

prof. RNDr. CIVIŠ Svatopluk, CSc., doc. Mgr. FÁRNÍK Michal, Ph.D., DSc.

Mladá Fronta Dnes

FRANCOVÁ Hana

Akademický Bulletin No. 10/2005

prof. RNDr. KAVAN Ladislav, CSc., DSc.

Akademický Bulletin No. 4/2005

Mgr. ČURÍK Roman, Ph.D.

Mladá Fronta Dnes

HEYROVSKÝ Michael, Ph.D.

Hlavní stránka   | Kontakt   |
Webdesign 2007-2019 Hana Francova TOPlist

NAVRCHOLU.cz