Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře
Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.
V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.
Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace Mgr. Jana Koláře, Ph.D. (kolar@ueb.cas.cz), Ing. Radoslavu Kvasničkovou (kvasnickova@ueb.cas.cz, za výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin), nebo rovnou příslušné vědce.
Máte-li zájem o akce pro veřejnost, školní skupiny nebo pedagogy, spojte se s Mgr. Markétou Fílovou (filova@ueb.cas.cz).
Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.
Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky
Poslední dobou se namísto mouky z klasické pšenice seté (Triticum aestivum) užívají občas i různé alternativy, například mouka z pšenice špaldy (Triticum spelta) nebo ze žita setého (Secale cereale). Z botanického pohledu patří všechny zmiňované druhy obilovin do čeledi lipnicovitých (Poaceae). Jenže existují i obdobně používané plody rostlin z dalších čeledí…
O tom, že rostliny zpravidla provozují fotosyntézu, při níž vyrábějí cukry, asi víte. Jenže existují i výjimky, které si cukry opatřují jinak. Například tak, že je „ukradnou“ svým hostitelům…