Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR  Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR  Botanický ústav AV ČR

soutěž

Po loňské premiéře jsme vyhlásili druhý ročník netradiční fotosoutěže.

Máte rádi květiny, stromy a jiné zelené potvůrky? Do 15. září 2009 jste nám mohli posílat jejich snímky, doplněné vašimi postřehy o zobrazené rostlině. Sešlo se nám přes 600 příspěvků. Podívejte se na ty nejlepší!

Lidé se rádi považují za pány tvorstva. Jenže podle mne vládnou na Zemi rostliny. Jsou skoro všude, obsadí každé místo vhodné k životu. Naše civilizace by se bez nich zhroutila, zatímco ony se bez nás snadno obejdou.

Rostliny jsou důležité – a zároveň krásné a zajímavé. V jejich světě, pro nás trochu tajemném, se neustále něco děje.

V našem ústavu rostliny zkoumáme. A také nás baví o nich vyprávět. Na internetu informujeme o aktuálním dění v laboratořích, v seriálu Rostlina s příběhem představujeme zajímavé projekty našich vědců. K textům vždy přidáváme atraktivní obrázky.

Nedokážeme „zpravodajsky pokrýt“ zdaleka vše, co si v říši rostlin zaslouží pozornost. Naštěstí nám pomohly stovky nadšených „fotoreportérů“, kteří se zúčastnili dvou ročníků naší soutěže. Udělejte si radost a prohlédněte si jejich nejzdařilejší fotografické úlovky z let 2008 a 2009.

předseda poroty Jan Kolář, Ústav experimentální botaniky AV ČR

 

Základní informace o soutěži

(podrobnosti jsou v pravidlech a v příslušných rubrikách tohoto webu)
 

Účastníci a kategorie

Zúčastnit se mohl každý, koho zajímají rostliny – od příležitostných amatérských botaniků a zahrádkářů přes lesníky či ochránce přírody až po vědce. Soutěž byla rozdělena do tří kategorií: junioři do 20 let, veřejnost, profesionální biologové
 

Účast v soutěži

Každý soutěžící se musel zaregistrovat a pak mohl od 1. 6. do 15. 9. 2009 elektronicky zaslat až pět příspěvků.
 

Soutěžní příspěvky

Tématem soutěže byly rostliny nebo jejich části (například květy, listy, jednotlivé buňky). Jiná omezení nebyla – bylo možné poslat fotografie z dovolené, stejně jako z elektronového mikroskopu.

Soutěžní příspěvek měl tři části: fotografii, titulek a příběh. Přesné požadavky na příspěvky jsou v pravidlech (body 3, 8, 11). Pro představu se podívejte na nesoutěžní ukázky (sem a sem).

Příběh s titulkem neměl být pouhý popisek k fotografii, ale spíše miniaturní „reportáž“ o rostlině na snímku. Chtěli jsme, aby se autoři zaměřili na zajímavé informace – jaké má rostlina biologické zvláštnosti, čím je významná pro přírodu či vědu, k čemu ji využívají lidé a podobně. 
 

Hodnocení a vyhlášení výsledků

Příspěvky posuzovala porota složená z biologů a fotografů. Pro hodnocení byla důležitá jak kvalita fotografie (umělecká i technická), tak kvalita doprovodného příběhu. Porota udělila 1., 2. a 3. místo v každé kategorii.

Letošní novinkou bylo veřejné hlasování. Po skončení soutěže vybrala porota několik desítek příspěvků. Veřejnost pak hlasovala prostřednictvím internetu pro své favority z tohoto výběru. Hlasování proběhlo 6. – 25. 10. 2009.

Vyhlášení výsledků a předání cen se uskutečnilo 2. 11. 2009 na vernisáži výstavy letošních rostlinných fotopříběhů.
 

Ceny

Soutěžící, kteří se v hodnocení poroty umístili na 1. – 3. místě,
získali peněžité ceny. V každé kategorii byla
1. cena 10 000,- Kč, 2. cena 5 000,- Kč a 3. cena 3 000,- Kč.
Tito výherci obdrželi i věcné ceny, které věnovali Botanický ústav AV ČR, Národní zemědělské muzeum Praha, časopis GEO a časopis Živa.

Vítězové veřejného hlasování v každé kategorii získali rodinné roční permanentky do Botanické zahrady hlavního města Prahy.
 

Výstava

Oceněné fotografie a několik dalších kvalitních snímků z každé kategorie jsme  vystavovali 2. – 6. 11. 2009 v sídle Akademie věd ČR (Praha 1, Národní 3). Expozice byla součástí celoakademického Týdne vědy a techniky.

Nyní se výstava přesune do Národního zemědělského muzea Praha (Kostelní 44, Praha 7 – Letná), kde bude k vidění od 27. 11. 2009 do 3. 1. 2010.

Soutěž má také „virtuální expozici“ na internetu. Na těchto stránkách v rubrice výsledky 2009 najdete přes 70 nejlepších příspěvků.

 

Harmonogram soutěže

  • 1. 6. 2009: vyhlášení, zahájení registrace soutěžících

  • 1. 6. – 15. 9. 2009: doba konání soutěže;
    možnost registrace a zasílání příspěvků

  • 15. 9. 2009: ukončení soutěže

  • 6. 10. – 25. 10. 2009: veřejné hlasování

  • 2. 11. 2009: vyhlášení výsledků a předání cen

  • 2. – 6. 11. 2009: výstava v Akademii věd ČR

  • 27. 11. 2009 – 3. 1. 2010: výstava v Národním zemědělském muzeu Praha

Aktuality

16. 12. 2009
Připravili jsme pro vás malý dárek: vánoční speciál. Zajímavé rostlinné historky, které se nedostaly do výběru, ale byla by škoda na ně zapomenout.
 

2. 11. 2009
Dnes začíná výstava nejlepších letošních fotopříběhů v sídle Akademie věd ČR. Ještě více (celkem 76) jich najdete zde na webu v rubrice výsledky 2009.
 

 
Partneři:

Botanická zahrada Praha
Národní zemědělské muzeum Praha

 
Mediální partneři:

časopis GEO
 
virtuální fotografická galerie WWG.CZ

časopis Živa