Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR  Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR  Botanický ústav AV ČR

soutěž

výstava

Chcete vědět, kdo v letošním ročníku zvítězil a kdo se umístil na dalších medailových pozicích? Chcete si přečíst rostlinné „historky“ a dozvědět se leccos zajímavého o přírodě i o tom, jak rostliny ovlivňují lidský život? Nebo chcete příjemně relaxovat při prohlížení hezkých fotografií? Pak určitě přijďte na některou z našich výstav.
 

Výstava v Akademii věd

Kdy: 2. 11. – 6. 11. 2009, 9 – 19 hodin

Kde: Sídlo Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1

Co uvidíte:

Z každé ze tří kategorií vystavujeme příspěvky, které získaly 1. až 3. cenu v hodnocení poroty, vítězný snímek veřejného hlasování a několik dalších velmi kvalitních fotografií. Celkem na vás čeká 25 rostlinných fotopříběhů. Mimo jiné masožravky, čínský strom štěstí, květena Valašska i Nového Zélandu, tyčinky pod elektronovým mikroskopem nebo svítící viry v listech tabáku.

Navíc jsme pro vás připravili bonus – kabinet rostlinných kuriozit. V naší malé kolekci bizarností poznáte hned tři rostlinné rekormany: druhy s největšími semeny, největšími šiškami a nejdelšími lusky na světě. Uvidíte také unikátní archeologický nález: mech ze 14. století, použitý při stavbě Karlova mostu. A nesmíme zapomenout na hit středověké Evropy, růži z Jericha. Dříve ji vozili zbožní poutníci z Palestiny, nyní ji přivezla expedice českých egyptologů a přírodovědců z oblasti Gilf Kebír v egyptské Západní poušti (více o expedici v této knize).

Exponáty do „kabinetu“ zapůjčili Katedra botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a doktor Petr Pokorný z Archeologického ústavu AV ČR.

Výstava je součástí každoročního Týdne vědy a techniky. Během vernisáže 2. 11. také předáme ceny vítězům. Vernisáž zahájí sám předseda Akademie věd, profesor Jiří Drahoš.
 

Výstava v zemědělském muzeu

Kdy: 27. 11. 2009 – 3. 1. 2010 (denně kromě pondělí, 9 – 17 hodin)

Kde: Národní zemědělské muzeum Praha, Kostelní 44, Praha 7

Co uvidíte: Fotografickou část expozice z Národní třídy, zhruba 20 příspěvků.
 

Virtuální expozice

Kdy: od 2. 11. 2009 (do zrušení internetu?)

Kde: zde na webu, v rubrice výsledky 2009

Co uvidíte: Totéž co na výstavě v Akademii věd, plus dalších 51 vydařených fotografií s příběhy.