Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR  Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR  Botanický ústav AV ČR

soutěž

jak psát příběh

Toto nebyla obyčejná fotosoutěž. Ke každé fotografii musel být připojen „příběh“, obsahující informace o rostlině na snímku: například o její biologii, o jejím významu pro člověka, pro ochranu přírody nebo pro vědu.

Přestože druhý ročník soutěže už skončil, tipy pro psaní příběhů jsme na webu nechali. Chceme vám ukázat, jaký druh textů jsme vlastně chtěli. A také si myslíme, že vám naše rady mohou pomoci, až budete psát o rostlinách – třeba na blog nebo do časopisu. Takto měl tedy vypadat soutěžní příběh:
 

Představte si, že jste novinář(ka) a máte vymyslet krátký, atraktivní komentář k obrázku. Text nemusí být příliš odborný, důležité je, aby byl poutavý. Pokuste se dodržovat několik zásad:

1) Vyprávějte o rostlině
Text musí být hlavně o objektu na fotografii (což je podle pravidel rostlina, její část, případně skupina rostlin). Můžete popsat i vaši osobní zkušenost s rostlinou, ale nezapomínejte, že vy nejste hlavní hrdina příběhu.

2) Soustřeďte se na fakta
Květiny inspirují básníky, jsou poetické a romantické. Jenže my chceme pomocí naší soutěže seznamovat lidi s informacemi ze světa rostlin. Pište tedy hlavně fakta a omezte poezii a lyriku.

3) Buďte konkrétní
Konkrétní příběh zaujme vždy více než obecná tvrzení, jak jsou rostliny užitečné nebo krásné.

4) Nechtějte napsat všechno
Nepokoušejte se vyrobit encyklopedické heslo o rostlině na vašem snímku. Raději se zaměřte na jednu nebo dvě opravdu zajímavé informace.

5) Snažte se zaujmout čtenáře
Nevykládejte si náš důraz na fakta špatně! Nechceme po vás pár suchých, nezáživných vět. Naopak pište čtivě, abyste přitáhli pozornost čtenářů. Vymyslete atraktivní titulek, použijte nápadité přirovnání... Prostě dejte si záležet, aby měl text ten správný „šmrnc“.

 

 

Na závěr několik ukázkových příběhů. Připravili jsme je pro exponáty, které doplnily výstavu nejlepších soutěžních příspěvků v roce 2008. Další příběhy i s fotografiemi najdete v rubrice inspirace.

Nezvyklé oříšky
Jen málokdo nikdy nepil nějakou značku „koly“. Tyto nápoje dnes většinou obsahují uměle připravené ingredience. Původně se však do nich přidával extrakt z kolových oříšků, které zde vidíte. Jsou to semena tropických stromů rodu Cola (česky kola nebo kolovník). Obsahují povzbuzující látky kofein a teobromin, známé spíše z kávy, respektive čokolády. Oříšky se nyní občas používají do „energetických“ nápojů. V západní Africe se žvýkají syrové.

Rostlina pro vaše auto?
Jatropha curcas je vytrvalý keř pěstovaný v tropech a subtropech. Ze semen se lisuje olej. Je nepoživatelný, zato však vhodný pro různé technické účely. Tradičně sloužil k výrobě svíček a mýdla. Nedávno se zjistilo, že z něj lze připravit také kvalitní bionaftu. Jatropha je navíc nenáročná, dobře roste i na chudých půdách a v suchých oblastech. Některé rozvojové země proto nyní zkoumají, zda by mohla zmírnit jejich závislost na drahé ropě.

První čeští průkopníci
Jak všichni víme, obratlovci vystoupili na souš díky tomu, že se u nich vyvinuly končetiny a plíce. Svrchovanými pány souše jsou ovšem rostliny! Jaká evoluční „inovace“ jim umožnila její ovládnutí? Klíčový byl vznik cévních svazků, které přepravují vodu od kořenů do nadzemních částí. Nejstarším známým rodem cévnatých rostlin je Cooksonia. Ve starších prvohorách (siluru) se vyskytovala i u nás. Tento výborně zachovalý exemplář byl nalezen blízko Berouna.