Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR   Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR   Botanický ústav AV ČR

soutěž

často kladené dotazy

Pozor! Jste na stránkách 1. ročníku, který se konal v roce 2008.

Aktuální informace o letošním 2. ročníku najdete na stránkách fotopribeh2009.avcr.cz.

Zde najdete vysvětlení některých organizačních záležitostí a odpovědi na často kladené dotazy. Chcete-li se zeptat na něco dalšího, obraťte se na nás pomocí kontaktního formuláře.
 

Moc nechápu, co přesně myslíte tím příběhem k fotografii.

„Příběh“ by měl být stručný komentář, čím je zobrazená rostlina (nebo její část, například buňka) zajímavá či důležitá, případně jaký biologický jev snímek ilustruje – viz bod 8 pravidel. To je možná trochu abstraktní formulace. Proto jsme pro vás připravili několik ukázkových fotografií s příběhy. Jsou v sekci Inspirace na webové stránce soutěže. Podívejte se na ně.
 

Proč jste vlastně chtěli od soutěžících kromě fotografií i doprovodné texty?

Naším cílem bylo ukázat, že rostliny jsou krásné a zároveň zajímavé. V soutěži nám tedy šlo o to, aby soutěžící nejen fotografovali, ale také se nad fotografovanými rostlinami zamysleli. Aby zkusili zjistit, čím je rostlina na jejich snímku pozoruhodná nebo významná. Například: Má nějakou biologickou zvláštnost? Používá se (nebo se používala v minulosti) třeba jako léčivka či koření? Jde o vzácný nebo chráněný druh?
 

Zúčastnil(a) jsem se vaší soutěže. Jak a kdy se dozvím, zda jsem něco vyhrál(a)?

Zhruba v polovině října jsme informovali všechny výherce a autory ostatních fotografií určených pro výstavu nebo pro zveřejnění na internetu. Kontaktovali jsme je na e-mailovou adresu, kterou uvedli při registraci do soutěže. Pokud jste e-mail neobdržel(a), bohužel jste nic nevyhrál(a). Nic si však z toho nedělejte, protože konkurence byla opravdu veliká. Přejeme vám mnoho příjemných zážitků při dalším fotografování rostlin.
 

Zveřejníte na internetu všechny došlé příspěvky?

Ne, pouze ty nejlepší – celkem několik desítek.
 

Na fotografické výstavy chodím rád(a), ale nevím, jestli budu mít chuť číst na té vaší všechny „příběhy“ k fotografiím. Budou texty hodně dlouhé?

Nemějte obavy. Maximální délka příběhu je 500 znaků, což je asi pět kratších vět. Fotografie si jistě užijete a jako prémii se i leccos zajímavého dozvíte.
 

Bydlím dost daleko od Prahy, takže výstavu na Národní třídě v Akademii věd jsem nestihl(a) navštívit. Přesune se ještě do dalších měst? Kdy a do kterých?

Výstavu jste mohli vidět od 21. 1. do 20. 2. 2009 v Českých Budějovicích (Biologické centrum AV ČR, Branišovská 31). Další města plánujeme, ale podrobnosti zatím nejsou domluveny. Expozici si také můžete prohlédnout „virtuálně“ – zde na webu v sekci Výsledky.
 

Vaše akce mne zaujala a rád bych o ní informoval(a) na svém blogu/ve školním časopise/v celostátních novinách/v rozhlase/na CNN. Kde najdu tiskové zprávy a další materiály pro novináře?

Najdete je na těchto internetových stránkách v sekci Media. Pro další informace se obraťte na doktora Jana Koláře nebo na doktorku Veroniku Kratochvílovou.