Fotografická soutěž Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR

Ve spolupráci s Odborem mediální komunikace AV ČR, Botanickým ústavem AV ČR a Ústavem molekulární biologie rostlin BC AV ČR

Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR   Akademie věd České republiky  Ústav molekulární biologie rostlin BC AV ČR   Botanický ústav AV ČR

soutěž

pravidla

Pozor! Jste na stránkách 1. ročníku, který se konal v roce 2008.

Aktuální informace o letošním 2. ročníku najdete na stránkách fotopribeh2009.avcr.cz.

Zde si můžete přečíst oficiální pravidla soutěže. Pokud si budete chtít i poté ujasnit některé body, podívejte se do sekce často kladených otázek nebo se zeptejte organizátorů.

Pravidla ke stažení

 

Pravidla soutěže „Rostlina s příběhem“

 
Pořadatelé, soutěžící, téma soutěže, účel soutěže:

1. Oficiálním pořadatelem je Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky, v. v. i.

2. Soutěže se může zúčastnit jakákoli fyzická osoba kromě členů poroty a osob bezprostředně se podílejících na organizaci soutěže.

3. Tématem soutěže jsou fotografie rostlin. Dominantním motivem fotografie musí být rostlina, skupina rostlin nebo část rostliny (např. list, květ, případně pletiva, skupiny buněk či jednotlivé buňky na snímku z mikroskopu). Za rostliny se pro účely soutěže považují vyšší rostliny a řasy. Takto definované rostliny nezahrnují zejména lišejníky, houby a sinice. V případě pochybností může soutěžící konzultovat pořadatele prostřednictvím webové stránky soutěže (http://fotopribeh.avcr.cz, rubrika „kontakt).

4. Účelem soutěže je veřejná prezentace oceněných a dalších vybraných soutěžních příspěvků (soutěžní příspěvek je definován v bodě 8) formou výstav, uveřejňování v médiích a uveřejňování na internetu.

Kategorie:

5. Soutěž bude rozdělena do tří kategorií:

Junior: Soutěžící, kteří budou ke dni vyhlášení soutěže (13. května 2008) mladší než 20 let, tzn. narodili se po 13. květnu 1988. Účast soutěžících, kteří budou ke dni vyhlášení soutěže mladší 18 let, tzn. narodili se po 13. květnu 1990, je podmíněna písemným souhlasem jejich zákonného zástupce s podmínkami této soutěže, který je třeba zaslat na adresu: Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., Rozvojová 263, 165 02 Praha 6.

Vědec: Soutěžící, kteří ukončili před dnem vyhlášení soutěže (13. května 2008) vysokoškolské studium biologie nebo příbuzných oborů (např. ochrana životního prostředí, zemědělství, lesnictví, biochemie apod.) a k tomuto datu se věnují výzkumu v oboru biologie nebo v příbuzných disciplínách. Tato definice se vztahuje zejména na vědecké pracovníky výzkumných ústavů a vysokých škol a rovněž na studenty doktorského studia.

Veřejnost: Všichni ostatní soutěžící, kteří nespadají do kategorií Junior a Vědec.

6. Soutěžící se sám zařadí do odpovídající kategorie při registraci (viz níže). V případě pochybností může konzultovat pořadatele prostřednictvím webové stránky soutěže (http://fotopribeh.avcr.cz, rubrika „kontakt). Pořadatelé si vyhrazují právo ve sporných případech zařadit soutěžícího do kategorie podle vlastního uvážení, a to po konzultaci s dotyčným soutěžícím.

 
Zasílání soutěžních příspěvků:

7. Doba konání soutěže je od 1. června 2008, 0:00 hodin do 15. září 2008, 24:00 hodin.

8. Soutěžní příspěvek se skládá z fotografie (téma viz bod 3) a příběhu. Příběhem se rozumí stručný komentář, čím je rostlina zobrazená na fotografii podle názoru soutěžícího zajímavá, významná pro vědu, lidstvo či ochranu přírody, případně jaký biologický jev fotografie ilustruje. Každý příběh musí být opatřen krátkým titulkem.

9. Registrace soutěžících: Před zasíláním soutěžních příspěvků se musí soutěžící zaregistrovat na internetových stránkách soutěže (http://fotopribeh.avcr.cz, rubrika „pošli foto). Povinné registrační údaje jsou jméno, příjmení, datum narození, kontaktní poštovní adresa a e-mail. Nepovinně může soutěžící uvést název zaměstnavatele, případně školy, kterou studuje. Každý soutěžící se může zaregistrovat pouze jednou, registrace bude umožněna po celou dobu konání soutěže. Registrací vyjadřuje soutěžící souhlas s pravidly soutěže a zavazuje se je bez výhrad dodržovat. Zároveň bere na vědomí, že jakékoliv porušení pravidel soutěže může vést k diskvalifikaci.

10. Po registraci může soutěžící kdykoliv během konání soutěže zasílat svoje soutěžní příspěvky na příslušné internetové stránky (http://fotopribeh.avcr.cz, rubrika „pošli foto), a to výhradně prostřednictvím zde dostupného formuláře. Každý soutěžící může zaslat celkem nejvýše 5 příspěvků. Již zaslané příspěvky není možné dodatečně upravovat, smazat ani nahradit jinými.

11. Požadavky na soutěžní příspěvky: Do soutěže lze zaslat fotografie ne starší než tři roky, které nebyly dosud nikde zveřejněny s výjimkou osobních internetových stránek soutěžícího. Fotografie musí mít rozlišení delší strany snímku nejméně 2100 pixelů, doporučené rozlišení delší strany snímku je 3200 pixelů nebo větší. V odůvodněných případech (např. menší rozlišovací schopnost použitého zobrazovacího zařízení) lze zaslat i fotografie, které tyto parametry nesplňují. Výsledný soubor musí být ve formátu JPEG, s pokud možno co nejmenší kompresí, maximální velikost 11 MB. Titulek příběhu může mít maximální délku 40 znaků včetně mezer, samotný příběh 500 znaků včetně mezer. Příběh musí být v českém jazyce.


Vyhodnocení soutěže:

12. Došlé příspěvky bude hodnotit porota složená z biologů a fotografů. Příspěvky budou hodnoceny anonymně. Kritérii pro hodnocení budou umělecká a informační hodnota a technická úroveň fotografie a kvalita doprovodného příběhu (především zajímavost uvedených informací o rostlině a literární úroveň textu). Výsledky budou vyhlášeny nejpozději 3. listopadu 2008. V každé kategorii budou uděleny první, druhá a třetí cena. Budou též vybrány další 2–3 příspěvky z každé kategorie pro účely výstavy. Pořadatel si vyhrazuje právo některou z cen neudělit.

13. Rozhodnutí pořadatele, zejména prostřednictvím poroty soutěže, jsou konečná a účastník nemá právní nárok na žádný opravný prostředek proti takovému rozhodnutí.

 
Použití soutěžních příspěvků, autorská práva:

14. Zasláním soutěžního příspěvku soutěžící prohlašuje, že je jediným autorem fotografie i doprovodného textu (dále jen „dílo“), že dílo je nezávislé, bez vad a jeho užitím nebude porušeno žádné právo třetí osoby ani právní předpis. Porušení tohoto ustanovení ze strany soutěžícího bude mít za následek vyřazení dotyčného příspěvku ze soutěže.

15. Některé z došlých příspěvků budou podle uvážení pořadatele zveřejněny na internetových stránkách soutěže. Po vyhlášení výsledků budou oceněné a další vybrané příspěvky vystaveny během Týdne vědy a techniky (3.–7. listopadu 2008) v sídle Akademie věd České republiky a poté případně na dalších místech. Velkoformátové fotografie ze zaslaných souborů nechá zhotovit pořadatel na své náklady. Oceněné a další vybrané příspěvky budou rovněž poskytnuty k publikaci médiím.

16. Zasláním příspěvku poskytuje soutěžící pořadateli nevýhradní licenci – oprávnění k výkonu práva užít autorovo dílo, a to:

a) k rozmnožování díla dle § 13 zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) (dále jen „AutZ“) ve smyslu pořízení trvalých rozmnoženin díla, jakýmikoliv prostředky a v jakékoliv formě a v libovolném počtu;

b) k rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla dle § 14 AutZ;

c) k vystavování díla dle § 17 AutZ;
d) ke sdělování díla veřejnosti dle § 18 AutZ. 


Soutěžící poskytuje pořadateli licenci bez nároku na honorář za autorská práva.

Licence se poskytuje pro území České republiky.

Licence se poskytuje na dobu 5 let od zaslání příspěvku.

Pořadatel není povinen licenci využít.

Pořadatel může oprávnění tvořící součást licence zcela nebo z části poskytnout třetí osobě.

 
Ceny:

17. V každé ze tří kategorií bude první cena 10 000,- Kč, druhá cena 5 000,- Kč a třetí cena 3 000,- Kč.

Soutěžící ocenění první cenou v každé kategorii získají rovněž roční vstupenku do Průhonického parku na rok 2009.

Každý soutěžící oceněný první až třetí cenou v každé kategorii získá rovněž jednu volnou vstupenku do všech poboček Národního zemědělského muzea Praha.

18. Slavnostní předání cen se uskuteční během výstavy v sídle Akademie věd České republiky (Národní 3, Praha 1), tedy mezi 3. a 7. listopadem 2008. Ocenění soutěžící budou o přesném termínu předem vyrozuměni. Ceny nevyzvednuté do 31. 12. 2008 propadají. Udělené ceny jsou nepřevoditelné na jinou osobu. Ceny nelze vymáhat soudní cestou a věcné ceny není možné vyplatit v hotovosti.

 
Ostatní ustanovení:

19. Registrací v soutěži vyjadřuje účastník svůj souhlas podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, se zpracováním osobních údajů poskytnutých v rozsahu soutěže za účelem identifikace soutěžících a soutěžních příspěvků a prezentace výsledků soutěže, a to do odvolání tohoto souhlasu.

Účastník soutěže souhlasí také s tím, že pořadatel je oprávněn uveřejnit jména, příjmení, název zaměstnavatele či školy (pokud jej soutěžící uvedl při registraci dle bodu 9 pravidel), podobizny a obrazové či zvukové záznamy výherců a autorů dalších vybraných příspěvků ve sdělovacích prostředcích, na internetových stránkách pořadatele, na výstavě soutěžních příspěvků, v propagačních materiálech pořadatele a v propagačních materiálech a na internetových stránkách partnerů soutěže, partnerů výstavy soutěžních příspěvků a mediálních partnerů soutěže.

Správcem ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů je Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., se sídlem Rozvojová 263, 165 02 Praha 6. Udělení výše uvedeného souhlasu účastníka je dobrovolné a na zpracování jeho osobních údajů jsou založeny podstatné principy soutěže. Správce shromažďuje osobní údaje v rozsahu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Zpracování osobních dat je registrováno Úřadem pro ochranu osobních údajů pod číslem registrace 00032503.

20. Pořadatel si vyhrazuje právo kdykoli změnit pravidla soutěže nebo soutěž zrušit bez uvedení důvodů.

21. Pořadatel nenese odpovědnost za selhání doručení, telefonů, lidská selhání nebo selhání počítačů či za chyby připojení, telefonů, telefonních linek nebo systémů, přetížení na internetu nebo na jakékoli webové stránce, za technické nebo mechanické vady či za jiné vady nebo chyby způsobené vybavením, programem, lidskou chybou nebo jiným způsobem, ani za jakoukoli újmu či škodu způsobenou na počítači účastníka nebo jakékoli jiné osoby související s účastí v soutěži nebo vzniklé v jejím důsledku.

22. Tato pravidla nabývají účinnosti dnem 14. května 2008.